Hlavní obsah

Omega-3 kyseliny nechrání před infarktem, hlásí vědci. Jedli jsme rybí tuk zbytečně?

Novinky,

Doplňky stravy v podobě takzvaných omega-3 kyselin neposkytují žádnou ochranu proti infarktu a mrtvici. Chuťově nepříliš atraktivní rybí tuk tudíž možná minulé generace v hojném množství konzumovaly zbytečně. Byť samozřejmě škodlivý není. Nová zjištění britských výzkumníků však mohou pozměnit náš náhled na různé potravinové doplňky.

Foto: Profimedia.cz

Příklady pokrmů obsahujících omega-3 mastné kyseliny

Článek

Dlouho se mělo za to, že omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku účinkují jak v prevenci infarktu a proti předčasnému úmrtí, ale že léčí i další obtíže kardiaků. Nejnovější poznatky vědců ale takovéto závěry nepotvrzují.

Malé množství omega-3 mastných kyselin je pro naše zdraví zásadní. Omega-3 tuky se nacházejí v některých potravinách – nejvíce v rybách jako losos. Rovněž olej z tresčích jater obsahuje tuky s dlouhým řetězcem nazývané kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Ořechy (hlavně vlašské) a řepkový olej obsahují jiný druh omega-3, nazývaný kyselina alfalinolová (ALA).

Organizace Cochrane Collaboration s ústředím v Londýně a sdružující přes 30 tisíc odborníků z celého světa, kteří provádějí nezávislé lékařské analýzy, provedla rozsáhlou studii se 112 tisíci lidmi. Vyplynulo z ní, že skutečně neexistují důkazy o prospěšnosti omega-3 kyselin na lidské zdraví.

Vždy alespoň roční pozorování

Experti zkoumali a porovnávali celkem 79 náhodně vybraných a nezávislých studií pojednávajících o omega-3 kyselinách. Někteří z účastníků výzkumu, zdraví i nemocní muži a ženy z Evropy, Severní Ameriky, Asie i Austrálie, konzumovali tyto látky prostřednictvím tablet, jiní je měli přímo ve stravě nebo v rybách, margarínu či vlašských ořechách.

Spíše než do speciálních tablet s omega-3 kyselinami by bylo žádoucí více investovat například do nákupu zeleniny.
Tim Chico, Sheffieldská univerzita

Část lidí, kteří byli součástí výzkumu, se stravovala nadále jako obvykle, zatímco jiní své jídlo doplňovali omega-3 tuky. To celé nejméně po dobu jednoho roku.

Ve skupině účastníků, kteří omega-3 kyseliny přijímali v kapslích, které nahrazují rybí olej, nezjistili výzkumníci nižší riziko infarktu, případně jiných potíží se srdcem. V případě jejich konzumace prostřednictvím margarínu anebo ořechů se sice prospěšnost pro srdeční oběhový systém našla, šlo ale jen o zanedbatelné hodnoty.

„Můžeme si být jistí pravdivostí našich výsledků, byť jsou v rozporu s všeobecným názorem, že omega-3 doplňky chrání srdce,“ uvedla podle listu The Guardian vedoucí autorka studie pro organizaci Cochrane, Lee Hooperová z University of East Anglia v britském Norwichi.

Tento systematický přezkum zahájili vědci na žádost Světové zdravotnické organizace. Utvrzení víry, že doplňky omega-3 by mohly chránit před kardiovaskulárními chorobami, pochází z několika pozitivních výsledků při testování koncem 80. a počátkem 90. let. „Žádná z dalších zkoušek od té doby dané výsledky neprokázala,“ zdůraznila Hooperová.

Nepřestávat jíst ryby

Vzdor všem zjištěním však lékařka Hooperová upozornila, že konzumace zejména ryb má své opodstatnění. Obsahují totiž důležité prvky jako jód, selen, vápník a vitamín D v množství, které se v jiných potravinách nevyskytuje.

Profesor kardiovaskulární medicíny na Sheffieldské univerzitě Tim Chico k tomu poznamenal, že je nepravděpodobné, že by některý prvek stravy mohl sám o sobě zabránit srdečním onemocněním.

„Spíše než do speciálních tablet s omega-3 kyselinami by ale bylo žádoucí více investovat například do nákupu zeleniny,“ uzavřel v textu na webu společnosti Cochrane.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám