Hlavní obsah

Odklad školní docházky je častější u chlapců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádostí o odklad školní docházky oproti loňsku přibylo, už tradičně o něj častěji žádají rodiče chlapců. Vyplývá to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV).

Foto: Profimedia.cz

Česko jako jedna z mála zemí EU přihlíží při přijímaní dětí do školy kromě věku i k takzvané školní zralosti.

Článek

K zápisu se letos dostavilo 125 703 dětí, žádost o odklad povinné školní docházky byla podána v 18 111 případech, to je 14,4 procenta zapisovaných dětí. Oproti loňsku se k zápisu dostavilo o 6803 dětí víc (o 5,7 procenta). Počet žádostí o odklad stoupl o 931 (o 5,4 procenta).

"Vzhledem k pomalejšímu psychickému vývoji a k zjištěným vývojovým poruchám učení se častěji odklady týkaly chlapců," uvádí bez bližších číselných údajů ÚIV.

Skutečných odkladů bude víc

Podle vývoje předchozích let ÚIV předpokládá, že podíl dětí s odkladem povinné školní docházky se do září 2011 ještě zvýší, takže skutečný počet odkladů dosáhne 22 procent.

U letošních zápisů ze 125 703 dětí bylo 54 procent chlapců a 46 procent dívek. Celkem 123 997 dětí šlo k zápisu do běžných základních škol a 1706 do škol pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

Časté jsou vady řeči

Z celkového počtu zapisovaných dětí 2,7 procenta (3448 dětí) mělo nějaké zdravotní postižení. Z nich tvořily největší podíl, 35,9 procenta, děti s vadami řeči (1237 dětí), mentálně postižených bylo 17,5 procenta (604 dětí) a s více vadami bylo u zápisu 16,1 procenta (556 dětí).

Česko jako jedna z mála zemí EU přihlíží při přijímaní dětí do školy kromě věku i k takzvané školní zralosti. Proto si při zápisech učitelky s malými "uchazeči" povídají, děti musejí předvést zvládnutí jednoduchých úkonů, jako třeba zavázání tkaničky nebo navléknutí korálku.

Ze všech šestiletých dětí je jich proto podle statistik ÚIV ve školách asi jen polovina, zatímco třeba v Itálii, Francii a Španělsku chodí do školy 98 procent šestiletých.

V Maďarsku a Rumunsku, kde při nástupu do školy také přihlížejí k duševní a tělesné vyspělosti dítěte, navštěvuje základní školu 30 procent dětí ve věku šesti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám