Hlavní obsah

Od Antarktidy se oddělí ledovec velký skoro jako Ostravsko

Právo, DPA, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří masa ledu se v brzké době oddělí od Antarktidy. Ukazují to satelitní záběry evropského vesmírného úřadu ESA. Ledovec bude mít rozlohu zhruba pět tisíc čtverečních kilometrů, což téměř odpovídá rozloze Ostravského, Olomouckého či Ústeckého kraje. O blížícím se vzniku ledovce svědčí trhlina v pobřežní části zalednění označované jako Larsen C, která se prodlužuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Od Antarktidy se oddělí ledovec velký skoro jako Ostravsko Video: ESA

 
Článek

Podle vedoucího výzkumu, Brita Adriana Luckmana, se trhlina již přiblížila na pouhých 13 kilometrů k okraji zalednění, takže odtržení obří ledové masy je jen otázkou času.

„Nezadržitelně míří k odtržení,“ uvedl Luckman na Twitteru. On ani jeho kolegové však nejsou schopni říci, kdy to bude. „Může to být zítra, ale může to trvat ještě i tři měsíce,“ řekla Daniela Jansenová z Institutu Alfreda Wegenera pro polární a mořský výzkum (AWI) v německém Bremerhavenu.

Foto: Mapy.cz

K osudům budoucího obřího ledovce pak dodala: „Jakmile se oddělí, nebude trvat ani dva roky, než roztaje.“ Přitom podle AWI to bude jeden z pěti největších ledovců, jaké vznikly za posledních třicet let.

Jak vzniká ledovec    

V pobřežním ledu, který zasahuje do oceánu jako Larsen C, vznikají trhliny přirozeně. V lednu byla trhlina dlouhá již 175 kilometrů, pak se její prodlužování zastavilo. Počátkem května se odštěpování obnovilo, ale ne na původním místě; trhlina se rozvětvila.

Foto: Nasa, Reuters

Trhlina v šelfovém ledovci Larsen C na snímku letadla Douglas DC-8

Za pár dní se nová větev trhliny protáhla o 17 kilometrů. Minulý týden k nim přibylo dalších 16 kilometrů a šíření trhliny změnilo směr: míří nyní k moři.

Foto: Reuters File Photo, Reuters

Oddělení ledovce Larsen B na snímcích z února a března 2002

Reklama

Výběr článků

Načítám