Hlavní obsah

Oceňovaný glukometr českých studentů může být příští rok u pacientů

– Praha

„Chytrý” glukometr X.GLU studentů pražského ČVUT komunikující s mobilem by mohli mít první pacienti již koncem příštího roku. Nyní hledají investora pro dokončení softwarových řešení a objednání první série výrobků, potřeba je asi milión eur (zhruba 26 miliónů Kč). Dětem má přístroj a webová aplikace usnadnit život s diabetem, rodičům jejich kontrolu. Trojice studentů navíc s projektem zvítězila v mezinárodní soutěži.

Foto: ČVUT

Úspěšní studenti (zleva) Tomáš Pikous, Barbora Suchanová a Marek Novák s glukometrem

Článek

Diabetik si musí hladinu cukru měřit několikrát denně. V současné době většinou nosí glukometr s displejem a tlačítky, náhradní měřicí papírky a takzvanou lancetu s jehličkou, s jejíž pomocí odebere kapku krve.

Glukometry se za 20 let nezměnily

Řešení českých studentů je inovativní v tom, že glukometr má velikost platební karty, displej nahradilo propojení s mobilní aplikací.

Foto: ČVUT

Student Marek Novák se svým glukometrem

„Glukometry se za posledních 15 či 20 let vůbec nezměnily,” uvedl autor nového řešení Marek Novák. Studenti se rozhodli využít fakt, že téměř každý včetně dětí vlastní chytrý mobilní telefon.

Snaha o levnější výrobek

Podle Nováka je ambicí týmu vyrábět nový glukometr za 50 až 70 procent výrobní ceny současných přístrojů, které stojí 12 až 15 dolarů (asi 270 až 340 korun). Kolik by mohl stát pro české pacienty, zatím není jasné, jednat se bude o jeho úhradě zdravotními pojišťovnami.

Současné glukometry největší česká pojišťovna VZP proplácí až do 1000 korun jednou za deset let. Další náklady měření, nynějšího i nového, jsou jednorázové proužky, které VZP dětem platí až za 1800 Kč ročně.

Před měřením si děti v aplikaci odhadnou, jakou hodnotu cukru v krvi asi budou mít. „To je učí poslouchat své tělo a předem poznat, jestli mají hodnotu cukru vyšší, nebo nižší, než je doporučená,” doplnil Novák.

Potom přenesou kapku krve na měřicí proužek v glukometru a výsledky se téměř okamžitě objeví v aplikaci. Za pravidelná měření nebo dobré odhady sbírají děti body ve formě jahůdek.

„Jahody jsou ovoce, které má nejnižší glykemický index. Zároveň vypadá jako kapka krve,” řekla vývojářka aplikace Barbora Suchanová. Výsledky mohou rodiče zobrazit ve webové aplikaci, upozornění dostanou přes Skype.

Foto: Microsoft

Vítězný český tým: Barbora Suchanová, Marek Novák a Tomáš Pikous na Imagine Cupu

Aplikace uvede i polohu dítěte, která je důležitá v případě, že je hladina cukru tak nízká, že hrozí bezvědomí. Podobně ale mohou i děti kontrolovat své rodiče v seniorském věku nebo partnera či partnerku.

Samotný přístroj by mohla podle studentského návrhu vyrábět některá z firem, která se věnuje zdravotnickým prostředkům. Aplikaci a webové rozhraní pro rodiče si studenti dál budou rozvíjet sami.

Peníze z prestižního klání

Letos v červenci zvítězili studenti s tímto projektem v prestižní mezinárodní soutěži Imagine Cup pořádané společností Microsoft. Ve finále, které se konalo v americkém Redmondu, porazili 54 týmů z celého světa, Čechům se to podařilo poprvé. Kromě odměny 100 tisíc dolarů (zhruba 2,5 miliónu korun) si odnesli kredit na využití služeb Microsoft Azure v hodnotě 120 tisíc dolarů (2,67 miliónu Kč). [celá zpráva]

Cukrovkou trpí přibližně 415 miliónů lidí a podle odhadů jejich počet do roku 2040 vzroste na 642 miliónů. V ČR se v roce 2015 s tímto onemocněním léčilo přes 850 tisíc lidí. Pacienti musí celý život dodržovat přísný režim a pravidelně si kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám