Hlavní obsah

Obrovský úspěch. Tým z ČVUT získal na mezinárodní soutěži dronů zlato

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze spolupracující s americkými univerzitami v Pensylvánii a New Yorku vybojoval na soutěži v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech (SAE) první místo za stavění zdi pomocí dronů a stříbro za likvidaci cílů. Nejcennější je jejich zlatá medaile v závodu Grand Challenge. Mezinárodní robotické klání se konalo od 23. do 25. února.

BEZ KOMENTÁŘE: Drony ČVUT na soutěži v Abú ZabíVideo: FEL ČVUT

 
Článek

Mezinárodní robotickou soutěž Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) pořádala v Abú Zabí tamní Univerzita Khalifa.

Stavba stěny i hašení požáru

Během prvních dvou dnů mohly drony soutěžit ve třech kategoriích. První (Challenge 1) spočívala v detekci a likvidaci balonků, ve druhé (Challenge 2) musely drony a pozemní robot sebrat barevné cihly a postavit je na předem definovanou stěnu.

Třetí soutěž (Challenge 3) spočívala v hašení požáru, a to jak pomocí dronů, tak s využitím pozemního robota.

Foto: FEL ČVUT

Jeden z úkolů: likvidace balonků.

Na programu třetího soutěžního dne byl tzv. Grand Challenge, tedy kombinace všech soutěžních disciplín.

Tato soutěž je podle ČVUT obtížná tím, že v limitovaném čase musejí drony a roboty splnit náročné zadání kombinující několik úkolů z předešlých úloh, během nichž se podmínky operativně měnily.

Testování v poušti už od ledna

Tým multirobotických systémů FEL ČVUT pod vedením Martina Sasky v závodech obhájil úspěch z roku 2017.

Češi zaváleli mezi světovou konkurencí. Z robotické soutěže si odnesli zlato

Internet a PC

Vědci se na soutěž podle své univerzity připravovali opravdu svědomitě. Do odlišných podmínek, které v poušti v SAE panují, odjeli testovat stroje již v lednu.

V tom vidím naší hlavní výhodu: naši vědci umějí operativně reagovat na danou situaci a rychle se jí přizpůsobit.
Oldřich Starý, proděkan FEL ČVUT

„Ze zkušeností z předchozí soutěže jsme věděli, že příprava v místě konání je nezbytná. Jen tak lze doladit drony pro místní podmínky. Naše řešení se ukázalo jako nejspolehlivější a jako jedni z mála jsme dokázali úspěšně absolvovat všechny disciplíny v autonomním režimu,“ uvedl Saska.

Foto: FEL ČVUT

Příprava byla náročná.

Zápolení sledoval i proděkan fakulty Oldřich Starý, který k úspěchu dodal: „Naši studenti opět dokázali obstát v konkurenci světových univerzit, jako jsou ETH Zürich, Georgia Tech, University of Tokyo, KAIST, Carnegie Mellon University nebo Virginia Tech. Během soutěže jsem viděl mnoho zajímavých technických řešení, ale také mnoho úskalí, se kterými se některé týmy prostě nedokázaly vypořádat. Právě v tom vidím naší hlavní výhodu: naši vědci umějí operativně reagovat na danou situaci a rychle se jí přizpůsobit.“

Odborníci ze skupiny multirobotických systémů FEL ČVUT za vítězství získávají odměnu 250 000 dolarů, tedy 5,8 milionu Kč.

Foto: FEL ČVUT

Úspěšný český tým tvořený zejména studenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám