Hlavní obsah

ČVUT nabízí studentům se zrakovým postižením nový čtecí přístroj

– Praha

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze handicapovaným studentům nově nabízí přístroj, který jim pomocí umělé inteligence usnadňuje život. Zařízení OrCam MyEye 2 v reálném čase přeměňuje vizuální informace v hlasový výstup. V budově Masarykovy koleje ČVUT přístroj v úterý převzal rektor univerzity Vojtěch Petráček.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zařízení OrCam MyEye 2 za pomoci umělé inteligence v reálném čase přeměňuje vizuální informace v hlasový výstup.

Článek

Umělá inteligence izraelské technologie dokáže bez připojení k externím výpočetním kapacitám číst tištěný text z obrazovky či jiného povrchu, poznává také obličeje, barvy, bankovky nebo výrobky v obchodech.

Kamera a reproduktor

Zařízení o velikosti lidského prstu je připevněno magneticky k rámu brýlí, ovládá se gesty rukou či poklepáním na tělo přístroje. Na jedné straně má kameru, na druhé reproduktor, kterým uživateli zvukově předává vizuální vjemy.

Přibývá dětí s očními vadami, tablety ani chytré telefony za to nemohou

Děti

„Na ČVUT v Praze plně podporujeme studenty se zdravotním omezením. Snažíme se, aby mohli studovat, a přitom se zapojili i do mimoškolních aktivit, jako je práce ve studentských klubech, nebo je velmi rádi zařazujeme mezi uchazeče o zahraniční výjezdy. Ve spolupráci s výrobci kompenzačních pomůcek pro ně zajišťujeme nejnovější technologické inovace se zaměřením na umělou inteligenci,” uvedl Petráček.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček

Společnost OrCam bude také spolupracovat s univerzitním centrem umělé inteligence.

Vybrat knížky i oblečení, v budoucnu najít dveře

Od izraelského velvyslance v ČR Daniela Merona zařízení pak formálně dostala hudebnice Ráchel Skleničková, jež ho využívá už několik týdnů.

„Pomáhá mi to při čtení textu a studiích. Najednou mohu dojít do knihovny, přečíst si jakýkoli text, studovat jako normální student, vybírat si knížky a podobně. Rozpoznává to bankovky, umí to určit barvy například u oblečení. Pro svou uměleckou dráhu potřebuji, abych nejen krásně hrála, ale občas u toho i dobře vypadala,” řekla Skleničková.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron (vlevo) předal 4. února v Praze zpěvačce a klavíristce Ráchel Skleničkové asistenční pomůcku pro nevidomé.

Společnost OrCam chce v budoucnu posunout schopnosti přístroje ještě dále. Uživatel by později mohl hlasovým povelem přístroji zadat, aby vyhledal specifické informace z textu nebo displeje – například telefonní číslo, datum nebo věty obsahující určité slovo.

Studenti ČVUT naučili drony komunikovat s letadly. Získali vesmírného Oscara

Věda a školy

Podle Irieho Meltzera, ředitele obchodního rozvoje pro střední a východní Evropu ve firmě OrCam, bude zařízení schopno také identifikovat vybrané předměty, například židli či dveře, a uživatele k nim nasměrovat.

Celosvětově je přístroj OrCam MyEye 2 k dispozici ve 25 jazycích a 48 zemích, v Česku od podzimu 2018. Společnost vyvíjí také asistenční technologie pro lidi s postižením sluchu. Meltzer její technologie už dříve předvedl i na festivalu Future Port Prague v Praze.

Reklama

Související články

Masarykova univerzita chystá cvičnou nemocnici

Cvičnou pětipodlažní nemocnici pro budoucí lékaře a také biobanku, v níž bude možné uchovat až dva miliony hluboce zamražených lidských vzorků, otevře...

Výběr článků

Načítám