Hlavní obsah

Obloha chystá působivé setkání Měsíce v úplňku a dvou planet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu nastane na obloze působivé setkání (tzv. konjunkce) planet Jupiter a Saturn s Měsícem v úplňku, přičemž samotný úplněk nastane v sobotu 24. července. Koncem července se nám pak navíc naskytne nejhezčí pohled na Mléčnou dráhu a lidé budou moci také začít vyhlížet meteory z roje Perseidy.

Foto: Stellarium

Takto by mohl 25. července před půlnocí vypadat pohled nad JV obzor.

Článek

„Měsíc bude velmi blízko velkých planet. Teď, jak se dostává do fáze úplňku, tak je na opačné straně oblohy. A ve stejné části oblohy jsou Jupiter a Saturn, které jsou blízko opozice se Sluncem. Čili tam bude jejich velice pěkné setkání,” zmínil astronom Petr Horálek.

Úkaz staletí. Jupiter a Saturn tvoří na nebi betlémskou hvězdu

Věda a školy

Nejlepší podívaná podle něj nastane z neděle 25. na pondělí 26. července. „Tehdy budou Jupiter, Saturn a Měsíc po úplňku tvořit takový hezký trojúhelník a budou vidět po celou noc,” popsal.

Měsíc brzy přestane narušovat pohled na Mléčnou dráhu

Měsíc kolem úplňku nyní ruší pohled na Mléčnou dráhu, brzy však podle Horálka ustoupí z noční oblohy na ranní a podmínky se výrazně zlepší.

„Zase se začne objevovat krásná letní Mléčná dráha, která právě na přelomu července a srpna bývá vidět nejlépe. Kolem půlnoci je v nadhlavníku, takže je vidět po celou noc. To je asi největší lákadlo zejména pro ty, kteří pojedou na dovolenou někam do přírody,” uvedl.

Foto: Petr Horálek

Zachycení Mléčné dráhy od Sečské přehrady

„Jupiter a Saturn jsou navíc pozorovatelné, úhlově, relativně nedaleko Mléčné dráhy. Když bude člověk zrakem sjíždět po Mléčné dráze na jih, tak vedle centra Mléčné dráhy, tedy zhruba nad jihem vlevo najdeme jeden z jasnějších objektů – Saturn. A poté i Jupiter, který je v průběhu noci nejjasnějším objektem,” pokračoval astronom a fotograf.

ESA pošle sondu k Venuši, aby zkoumala, proč není jako Země

Věda a školy

Podotkl, že jedinou ještě jasnější planetou je Venuše – ovšem už za soumraku. Lidé ji mají zvečera hledat nad západním obzorem. „Ale tam je opravdu potřeba mít dokonale odkrytý obzor, protože je nizoučko a zapadá za soumraku, když je ještě světlo. Ale svítí opravdu intenzivně. Když člověk bude mít odkrytý obzor, tak by měl mít šanci spatřit ji bez větších potíží,” řekl.

Příští týden první meteory z Perseid

Příští týden se navíc začne objevovat také meteorický roj Perseidy, který letos vrcholí v noci z 12. na 13. srpna.

Svět pozoroval zatmění Měsíce, „krvavý superúplněk“

Věda a školy

„Nicméně už od konce července začnou první Perseidy létat a kadence meteorů bude pozvolna narůstat. Je dobré se koukat a občas něco poletí,” uzavřel odborník.

Foto: Petr Horálek

Perseidy na fotografické mozaice

Reklama

Související články

Nastalo částečné zatmění Slunce

Pokud to počasí dovolilo, ve čtvrtek kolem poledne se lidé mohli kochat jediným z našeho území pozorovatelným zatměním Slunce v letošním roce. Měsíc vstupil do...

Výběr článků

Načítám