Hlavní obsah

O titul Zlatý Ámos bude bojovat pět žen a jeden muž

Mezi finalisty soutěže o nejoblíbenějšího učitele v Česku Zlatý Ámos je letos pět žen a jeden muž. Šestici pedagogů vybrali ve středu 6. března organizátoři ankety ze šestnácti semifinalistů. Kantory pak přijal prezident Miloš Zeman na Hradě. O vítězi 26. ročníku se rozhodne na Den učitelů 28. března.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman (na snímku není) přijal ve středu 6. března na Pražském hradě semifinalisty ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos. U mikrofonu hovoří ředitel ankety Ladislav Hrzal, který je zároveň školským ombudsmanem.

Článek

Školáci letos do soutěže poslali 57 učitelů. Do finále postoupili Jana Bočková ze Střední průmyslové školy dopravní v Plzni, Pavlína Kopáčiková ze ZŠ ve Vacově, Radmila Lucová ze ZŠ Šumperk, Pavlína Strýčková ze ZŠ Kunovice, Eliška Vokáčová z gymnázia a středního odborného učiliště v Hlinsku a Jiří Palán ze ZŠ Větrný Jeníkov.

Osmadvacátého března porota ze šestice finalistů vybere nástupce loňského vítěze, kterým se stal učitel hudební výchovy, češtiny a angličtiny David Turek ze Základní školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku.

Zeman: Jste elita, nenechte se odradit blbci

Všech 16 letošních semifinalistů ve středu odpoledne přijal na Hradě prezident. Označil je za elitu mezi pedagogy a uvedl, že jeho maminka byla také učitelka. Kantory vyzval, aby se nenechali odradit „sebevědomými laiky”, které označil za „blbce”.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman (čtvrtý zleva) přijal 6. března na Pražském hradě finalisty 26. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos 2019.

Zeman v návaznosti na „blbce” připomněl nedávnou kauzu kolem poznámky z loňské výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), že se ve školách učí prosovětská verze moderních dějin.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) i odborníci na výuku dějepisu to odmítli. Plaga se kvůli tomu setkal s šéfem BIS Michalem Koudelkou, za což jej Zeman kritizoval.

Samotné semifinále Zlatého Ámose navázalo na regionální kola soutěže, která se uskutečnila v lednu a únoru. Nominace učitelů posílali školáci od října do konce loňského roku.

Úvodní ročník ankety se konal ve školním roce 1993/1994, zúčastnilo se ho 19 učitelů. Prvním vítězem se stal Petr Martínek z Vlašimi. Loni školáci přihlásili celkem 66 pedagogů.

Vedle Zlatého Ámose volí dětská porota takzvaného Dětského Ámose a prostřednictvím SMS hlasování se vybírá Ámos sympaťák. V doprovodných anketách se rozhoduje o nejoblíbenějších učitelích některých předmětů. MŠMT vybírá Ámose češtináře a Ámose matematikáře, sponzoři ankety volí Ámose fyzikáře a Ámose chemikáře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám