Hlavní obsah

Novým rektorem VŠE je odborník na bankovnictví Petr Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akademický senát Vysoké školy ekonomické (VŠE) zvolil v pondělí novým rektorem odborníka na bankovnictví a dosavadního prorektora pro studijní a pedagogickou činnost Petra Dvořáka. Do funkce nastoupí 1. dubna 2022, musí ho ještě jmenovat prezident. Funkční období nového rektora potrvá do 31. března 2026.

Foto: VŠE

Petr Dvořák, dosavadní prorektor pro studijní a pedagogickou činnost VŠE

Článek

V čele VŠE střídá Hanu Machkovou, která vedla největší českou veřejnou vysokou školu zaměřenou na ekonomii a byznys po dvě funkční období.

Ve volbě Dvořák porazil děkana fakulty financí a účetnictví Ladislava Mejzlíka. Potřebný počet hlasů získal už v prvním kole. Členové akademického senátu mu dali 25 hlasů, Mejzlík jich dostal pět. Pro zvolení byla potřeba nadpoloviční většina hlasů všech členů akademického senátu, tedy alespoň 16.

V čele ČVUT bude pokračovat jaderný fyzik Petráček

Věda a školy

Dvořák je nyní na VŠE prorektorem pro studijní a pedagogickou činnost, v letech 2006 až 2014 zastával funkci děkana fakulty financí a účetnictví, v níž ho vystřídal jeho dnešní protikandidát na rektora. Jako odborník se Dvořák zaměřuje hlavně na komerční bankovnictví. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace, rozkladové komise České národní banky a redakčních rad časopisů Finance a úvěr a Bankovnictví.

Chce moderní a efektivně řízenou VŠ

„Chci navázat na úspěšný rozvoj školy v uplynulých letech a Vysokou školu ekonomickou dále posunout k tomu, aby byla moderní efektivně řízenou univerzitou, která bude otevřená novým trendům. Moderní pro mne znamená především nabídku kvalitních studijních programů realizovaných s využitím moderních forem výuky, samozřejmě založených na vysoké úrovni vědeckovýzkumné činnosti,” řekl Dvořák k prioritám.

Karlovu univerzitu povede lékařka Králíčková. Bude první rektorkou UK v historii

Domácí

Řízení univerzity musí být podle něj v mnohem větší míře postavené na datech, racionalizaci všech administrativních procesů a jejich digitalizaci.

„VŠE se musí i více inspirovat zahraničními trendy, musí být více otevřená směrem k firmám, ale rovněž i ve vztahu ke studentům a absolventům, musí se aktivněji zapojit i do řešení našich aktuálních ekonomických problémů,” dodal.

Novým rektorem VUT bude Ladislav Janíček

Věda a školy

VŠE má šest fakult, z toho pět v Praze a jednu v Jindřichově Hradci. V minulém roce na škole podle statistik ministerstva školství studovalo asi 13 660 lidí. Podle výroční zprávy z roku 2020 hospodařila s 1,2 miliardy korun z veřejných zdrojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám