Hlavní obsah

Nový rektor Mendelovy univerzity už čelí výzvě k rezignaci kvůli chybám ve vědeckých pracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Končící rektorka Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně Danuše Nerudová doporučila svému nástupci Vojtěchu Adamovi rezignaci. Expertní komise, jejíž vznik iniciovala, našla několik vědeckých pochybení v odborných článcích Adama či jeho týmu a doporučila jejich stažení z odborných časopisů. Podle Nerudové je nyní v sázce dobré jméno univerzity, kterému podle svých slov věnovala čtyři roky usilovné práce.

Foto: Mendelova univerzita v Brně; Václav Šálek, ČTK

Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a nově zvolený rektor Vojtěch Adam

Článek

Chemik Adam se má funkce rektora ujmout od 1. února. Ve středu 26. ledna měl být spolu s ostatními rektory na Pražském hradě oficiálně jmenován, kvůli nemoci však na ceremoniálu chyběl. Prezident Miloš Zeman uvedl, že mu Hrad pošle jmenovací listinu poštou.

Adam by měl všechna zjištění vysvětlit, protože jeho chování vrhá špatné světlo jak na vnímání úrovně vědecké a výzkumné práce v ČR, tak ohrožuje reputaci české vědy v zahraničí.
z prohlášení České konference rektorů

„Udělala jsem všechny kroky k tomu, aby obvinění Vojtěcha Adama byla řádně prošetřena. Osobně jsem mu doporučila, aby vzhledem k závěrům komise zodpovědně zvážil rezignaci,“ sdělila Nerudová.

Adam její výzvu ve středu odmítl. „Nejsem si vědom, že by pochybení, která se u několika vědeckých prací objevila, byla natolik závažná, aby vedla k tak rezolutnímu a nezvratnému kroku, jako je rezignace. Já si velmi vážím práce mé předchůdkyně, na niž bych rád navázal, na druhou stranu do čela Mendelovy univerzity v Brně jsem byl řádně a legitimně zvolen a podporu lidí, kteří za mnou stojí, bych nerad zklamal,“ sdělil ČTK Adam.

Znepokojení rektoři žádají vysvětlení

Kromě ekonomky Nerudové Adamovu kauzu komentovali např. i zástupci České konference rektorů (ČKR), kteří vyjádřili „vážné znepokojení“ nad závěry komise.

Předsednictvo ČKR se v prohlášení distancuje od „jakéhokoli porušování etických zásad na půdě vysokých škol“ a uvedlo, že „dodržování obecných zásad a principů akademické integrity a etiky ve vědě, výzkumu a s tím spojené publikační činnosti považuje za jednu ze základních hodnot seriózní vědecké práce“.

„Adam by měl všechna zjištění vysvětlit, protože jeho chování vrhá špatné světlo jak na vnímání úrovně vědecké a výzkumné práce v ČR, tak ohrožuje reputaci české vědy v zahraničí,“ tvrdí rektoři.

Budoucí rektor Mendelovy univerzity podle komise chyboval v článcích. Omluvil se

Věda a školy

Otevřený dopis Adamovi pak zaslal předseda spolku Učená společnost ČR Pavel Jungwirth a stejně jako Nerudová ho vyzval k rezignaci.

„Chápu, že části vědecké obce přijdou výsledky komise závažné, nicméně za podstatné považuji, že u žádného z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady do hlavních závěrů našich prací. Věřím, že až ochladnou emoce, budeme moci společně vše vyřešit a vrhnout se do náročné práce,“ komentoval Adam. Z celé situace se podle svých slov poučil, snaží se chovat transparentně, chyby připustit a přijmout opatření.

Budoucí rektor Mendelovy univerzity předložil vysvětlení ke sporným článkům, případ posoudí komise

Věda a školy

V souvislosti s nástupem do funkce rektora rezignoval Adam k 1. únoru na pozici vedoucího výzkumné skupiny v institutu CEITEC Vysokého učení technického (VUT). Vedení institutu zároveň rozhodlo, že stylem vědecké práce skupiny se bude zabývat kontrolní audit.

Mezinárodní komise pod vedením ředitele konsorcia CEITEC Pavla Tomančáka od listopadu prověřovala 12 publikací. Dospěla k závěru, že Adamova výzkumná skupina v konkrétních případech nedodržovala etiku vědecké práce.

Vědecký článek každých osm dní

Ve vědecko-výzkumné činnosti se Adam zaměřuje na aplikaci moderních bioanalytických metod a pokročilých materiálů pro biochemické a biologické účely.

Již krátce po zvolení Adama rektorem loni v říjnu se v médiích objevily informace, že čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích. Od Nerudové dostal tři týdny na vysvětlení situace a doložení podkladů, že on nebo jeho kolegové nepodváděli, napsal Deník N loni v říjnu.

Na svém profilu udává 888 publikačních výstupů. Dohledatelných je 740 výstupů typu J (recenzovaný odborný článek) za 17 let kariéry. To je pozoruhodná bilance jednoho článku každých osm dní.
spolek Věda žije

Na nesrovnalosti v článcích upozornili na internetu a sociálních sítích další výzkumníci z Česka i zahraničí, např. na webu PubPeer. Některé obrázky z experimentů se údajně jeden druhému nápadně podobají, jen jsou různě otočené či mírně upravené.

Komise se zaměřovala na vyhodnocení integrity výzkumných dat a možné porušení zásad správné vědecké praxe. U šesti článků publikovaných týmem pod vedením Adama komise doporučila stažení z časopisů. U dalších tří doporučila stažení alespoň zvážit.

Novým rektorem VŠE je odborník na bankovnictví Petr Dvořák

Věda a školy

Na další možné nesrovnalosti před volbou nového vedení MENDELU poukázal i spolek Věda žije, který se snaží upozorňovat na případné neetické chování vědců. U Adama se spolek zaměřil kromě zmíněných sporných obrázků i na publikační kvantitu.

„Na svém profilu (...) udává 888 publikačních výstupů. Dohledatelných je 740 výstupů typu J (recenzovaný odborný článek) za 17 let kariéry. To je pozoruhodná bilance jednoho článku každých osm dní. U všech je veden jako člen rozsáhlejšího autorského kolektivu, nejčastěji spadajícího pod Mendelovu univerzitu, VUT nebo Masarykovu univerzitu v Brně,“ shrnul místopředseda spolku, fyzik Michael Komm.

Předseda univerzitního senátu: Nešlo o záměr

Samotný výzkum chemika Adama směřuje např. k vývoji léčiv nádorových onemocnění. Ve 39 letech patří k uznávaným vědcům, získal prestižní grant Evropské výzkumné rady. Na kontě má stovky samostatných i týmových publikací. V akademickém senátu měl při volbě rektora výraznou podporu.

Předseda akademického senátu MENDELU Jiří Skládanka tento týden řekl, že podle jeho osobního názoru nešlo o záměrná či úmyslná pochybení. Senát podle něj dostal zprávu komise v neděli, v pondělí ji projednal a vyzval autorský kolektiv k nápravě.

Favoritka na rektorku UK řeší před volbou kaňku s pochybnými publikacemi

Věda a školy

„Ještě před zřízením komise jsem všechny diskutované chyby se svými spolupracovníky prošel a jednotlivě osobně řešil přímo s redakcemi časopisů, kde byly práce publikovány. Na základě toho jsem zavedl nový transparentní systém shromažďování podkladů,“ nechal se slyšet přímo Adam.

Zeman jmenoval 11 rektorů

Prezident Zeman jmenoval ve středu nové rektory vysokých škol. Po řadě měsíců se hlava státu vrátila na Pražský hrad, protože v poslední době se oficiality spojené s výkonem prezidentské funkce odehrávají výlučně na zámku v Lánech, kde prezident po hospitalizacích pobývá.

Zeman po dlouhé době úřadoval na Hradě a jmenoval nové rektory

Domácí
Seznam jmenovaných rektorek a rektorů vysokých škol:
Ing. arch. Maria Topolčanská, PhD.Akademie výtvarných umění v Praze
prof. Ing. Petr Sklenička, CSc.Česká zemědělská univerzita v Praze
doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc.České vysoké učení technické v Praze
doc. RNDr. Miroslav Brzezina, CSc.Technická univerzita v Liberci
prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D.Univerzita Karlova
prof. Ing. Libor Čapek, Ph.D.Univerzita Pardubice
prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBAVeterinární univerzita Brno
doc. Ing. Ladislav Janíček, Ph.D., MBA, LL.M.Vysoké učení technické v Brně
MgA. Petr MichálekJanáčkova akademie múzických umění
doc. Ing. Petr Dvořák, Ph.D.Vysoká škola ekonomická v Praze
prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D.Mendelova univerzita v Brně - dekret bude poslán poštou
zdroj: KPR

Zeman jmenoval rektorem i autora kabaretu o Ovčáčkovi. Nepodal mu ruku a rýpnul si do něj

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám