Hlavní obsah

Nový přístroj rychleji odhalí zelený zákal a oddálí slepotu

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Šanci na to, zmírnit potíže se zrakem a dokonce oddálit nástup slepoty, by měl již brzy dát pacientům s glaukomem neboli zeleným zákalem nový přístroj. Jeho prototyp nyní dokončili čeští a němečtí odborníci na biomedicínu. Zeleným zákalem trpí až pět procent obyvatel Česka. Pomoc je účinná jen tehdy, když se o onemocnění ví co nejdříve. Právě v tom pomůže nově sestavený oftalmoskop.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naše technologie je převratná v tom, že dělá vyšetření obou očí zároveň, což současné přístroje neumějí. Dokončili jsme jeho prototyp, který čeká testování v německém Erlangenu. Brzy budeme mít za sebou desítky vyšetřených pacientů,“ řekl Právu Radim Kolář z Ústavu biomedicínského inženýrství elektrofakulty brněnského Vysokého učení technického (VUT).

Zatímco operaci šedého zákalu absolvuje v Česku zhruba třetina lidí, jimž se po zákroku vrátí původní zrak, pacienti se zeleným zákalem jsou na tom hůře. Glaukom je totiž zákeřný.

Je nutné vyšetřovat obě oči současně a porovnávat oční parametry.
Radim Kolář, Ústav biomedicínského inženýrství

Onemocnění se ukrývá až do pokročilého stadia. Nelze vyléčit, lze tedy jen zpomalit jeho průběh. Pacient o svém zeleném zákalu často ani neví. Zvýšený nitrooční tlak necítí. Jenže glaukom poškodí zrakový nerv. Nejprve nastává jeho degenerace provázená zhoršením zraku a pak odumření – tedy slepota. Zrakem přitom přijímáme až 80 procent informací z okolního světa.

Běžně je vyšetření tlaku v oku součástí kontroly u očního lékaře. Pacient se při něm dívá do přístroje, přičemž lékař s jeho pomocí pořizuje snímek, který sám vyhodnotí. Každé oko vyšetřuje odděleně, což je podle odborníků chyba.

Pozná se podle ztráty periferního vidění

„Je nutné vyšetřovat obě oči současně a porovnávat oční parametry. U očního tlaku nebo prokrvení se mohou hodnoty mezi pravým a levým okem podstatně lišit,“ vysvětlil Kolář.

Přístroj je napojený na počítač, který za několik vteřin sám vyhodnotí získané oční parametry.
Radim Kolář, Ústav biomedicínského inženýrství

Pomoc pacientům i lékařům by měl nabídnout nový binokulární video-oftalmoskop. Vyšetření na něm by mělo připomínat pohled do dalekohledu.

„Zařízení bude schopno pořídit detailní videozáběry oční sítnice, včetně pulzujících tepen. Video nabídne podrobnější data než snímek. Navíc je přístroj napojený na počítač, který za několik vteřin sám vyhodnotí získané oční parametry,“ zdůraznil Kolář s tím, že lékař získá téměř okamžitě velmi přesné informace o rozsahu onemocnění. To usnadní rychlejší léčbu směřující k tomu, aby se tlak v oku snížil, a tím se zabránilo poškozování očního nervu.

Jedním z prvních příznaků zeleného zákalu je ztráta periferního vidění. Nemocný vidí ostře předmět, na který se dívá, vše v jeho okolí je stále více rozmazané. Vývojáři doufají, že nový přístroj nepomůže jen v kvalitnějším vyšetření pacientů, ale i ve zkoumání samotného glaukomu, o němž toho současná věda ještě stále mnoho neví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám