Hlavní obsah

Co považuje zdravý člověk za samozřejmé, stojí nevidomé velké úsilí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slepota přináší do běžného života řadu komplikací. To, co zdravý člověk dělá automaticky, stojí nevidomé velké množství úsilí a času. Například vybrat si ladící oblečení při nákupu bez pomoci moc nejde, stejně tak uvařit nejrůznější jídla nebo vyrazit si na procházku do lesa, natož vyplnit takovou složenku.

Foto: archív organizace Okamžik

Dobrovolníci pomáhají nevidomým například vyřizovat věci na úřadech.

Článek

S mnoha běžnými životními situacemi nevidomým pomáhají dobrovolníci pražské organizace Okamžik, která sdružuje jak dobrovolníky, tak nevidomé. Jak to v Okamžiku chodí, ilustruje příběh pana Zajíčka. Ten je nejstarší ze všech 149 dobrovolníků, kteří nevidomým pomáhají se vším možným. Někdy jde o jednorázové doprovody, někteří spolupracují s konkrétním člověkem dlouhodobě.

„Jednorázový doprovod spočívá v pomoci s nákupem, návštěvou lékaře nebo úřadu a dělá jej dobrovolník, který má zrovna čas. Při dlouhodobé spolupráci se dobrovolník s klientem sehrají a vše jde snadněji,“ vysvětluje ředitel Okamžiku Miroslav Michálek.

Pan Zajíček pomáhá i ve svých 81 letech obojím způsobem. Dlouhodobě spolupracuje s klientem, který je nevidomý a k tomu ještě nepohyblivý. „Pan Zajíček k němu dochází podle potřeby, předčítá mu, vyplní formulář, podrží telefonní sluchátko, dojde na úřad nebo si s ním popovídá,“ vyjmenovává běžné aktivity Miroslav Michálek a dodává: „A jednorázové doprovody nabízí podle času hlavně mladým nevidomým studentům při cestě do školy.“

Na otázku, co ho k pomáhání vlastně vede, odpovídá pan Zajíček jasně: „Byl jsem vychován jako skaut a ti mají zásadu udělat aspoň jeden dobrý skutek denně.“ Pomáhat lidem je pro něj především smysluplná náplň života, která ho motivuje v tom pokračovat. Protože člověk nikdy neví, kdy bude sám potřebovat pomoc.

Více informací o organizaci Okamžik naleznete na http://www.okamzik.cz/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám