Hlavní obsah

Nově vyvinutý čip by mohl rozpoznat hrozbu cévní mozkové příhody

S včasnou diagnostikou mozkového inzultu (cévní mozkové příchody, „mrtvice”) a následnou cílenou terapií na klinických pracovištích může pomoci nový biočip. Přispěje se tím k ochraně lidského zdraví i záchraně životů napříč věkovými skupinami, a to včetně novorozenců. Tvrdí to pražská biotechnologická společnost Essence Line, která novinku v oboru zdravotní péče vyvinula.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma po uvedení konceptu do praxe očekává zlepšení poskytování zdravotní péče pacientům s cerebrovaskulárním onemocněním. Tyto nemoci patří k hlavním příčinám úmrtí, demence i pracovní neschopnosti.

Cerebrovaskulární nemoci jsou onemocnění centrální nervové soustavy (CNS). Vznikají na podkladě poruch mozkových cév s následným špatným prokrvením mozku (ischemií) nebo s krvácením do mozkové tkáně. V poradně pro cerebrovaskulární onemocnění na webu pražské Thomayerovy nemocnice např. stojí, že cévní mozková příhoda představuje v ČR, stejně jako v ostatních vyspělých zemích, jednu z předních příčin úmrtí a první nejčastější příčinu invalidity.

„Záměrem tohoto projektu bylo vytvořit unikátní a účinný diagnostický nástroj pro včasné odhalení jevů probíhajících zejména na úrovni tzv. neuro-vaskulární jednotky, a tím v budoucnu umožnit včasnou cílenou terapii,“ vysvětlil jednatel společnosti Petr Novotný.

Miniprasata mohou pomáhat v terapii Crohnovy choroby

Věda a školy

Jednatel poznamenal, že i když se pracovníci Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) a další špičková pracoviště věnovali této problematice již desítky let, dosud nebyl do praxe uveden diagnostický nástroj, který by pomohl tyto poznatky aplikovat v klinické praxi.

Po prodělání covidu roste počet neurologických a psychických poruch

Koronavirus

„Výzkumná centra obecně generují nespočet myšlenek, hypotéz a výsledků výzkumu, ať již základního nebo aplikovaného, nicméně jen malou část z nich se podaří ověřit a převést do životaschopného podnikatelského záměru, získat potřebné finance na rozvoj a v neposlední řadě uvést do praxe. Úspěchem v tomto projektu tak byla aplikace dlouhodobého výzkumu do koncepce diagnostického prostředku, který se podařilo zkonstruovat, jeho funkčnost ověřit a který je podle našich informací ve světě unikátní,” uvedl.

Pomoc robotů

Projekt navazuje na úspěšnou výzkumnou činnost zmíněného NUDZ, dále Fyziologického ústavu Akademie věd ČR, Veronské univerzity v Itálii a Stanfordovy univerzity v americké Kalifornii.

„Během řešení projektu se primárně podařilo sestavit tým vědců s relativně velkým spektrem odborností a zkušeností. Biočipy se ve firmě zabýváme již déle než deset let, podobně jako DNA/RNA diagnostikou. K jejich přípravě využíváme velmi přesné roboty. Mikro RNA diagnostika pro neurologické účely nicméně vyžadovala specifické znalosti a expertizu lékařů-neurologů a biotechnologů, kteří poskytli cenné znalosti spojené s fyziologií a molekulární podstatou jevů probíhajících na úrovni tzv. neurovaskulární jednotky,” popsal Novotný.

Odborníci z Univerzity Karlovy popsali proces, který může vést k Alzheimerově chorobě

Věda a školy

S financováním projektu pomohly evropské dotace z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Společnost konkrétně využila dotační podporu z programu Proof of Concept OP PIK.

Čeští vědci vyvinuli program, který vrací lidem jejich hlas

Věda a školy

„Program podporuje aktivity související s ověřením technické proveditelnosti a komerčního potenciálu výzkumu a vývoje s cílem zavedení nového produktu nebo služby na trh, případně finální dopracování výzkumu a vývoje s přípravou jeho komerčního využití. Dosud podpořil 39 projektů za téměř 154 milionů korun,” dodal Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace, která program administruje.

Reklama

Související články

Netypické příznaky infarktu u žen

Srdeční choroby jsou jednou z hlavních příčin úmrtí u mužů i žen. Rozpoznat ale třeba takový infarkt u žen nemusí být tak jednoduché, jak se může na první...

Revmatoidní artritida není nemoc stáří

Tato bolestivá autoimunitní choroba, jíž se lidově říká revma, je opředena řadou mýtů, z nichž nejčastějším je, že jde o nemoc stáří. Jde o velký omyl, který...

Výběr článků

Načítám