Hlavní obsah

Nová technologie ukázala neuvěřitelné detaily 2000 let staré mumie dítěte

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdesi v Egyptě před zhruba 2000 lety pohřbili zhruba pětiletou holčičku, odstranili jí množství orgánů a zabalili ji do jemného roucha. Měla náušnice, náhrdelník a amulet. Nová technika, která spojuje barevné 3D skenování povrchu mumie s rentgenovými snímky, umožňuje spatřit mumii v nebývalých detailech. A vidět trojrozměrnou barevnou podobu malé Egypťanky.

Foto: Volume Graphics

Trojrozměrná a nově i barevná kopie mumie

Článek

Výzkumníci poprvé pohlédli dovnitř mumie a „oživili“ ji tak pomocí výpočetní tomografie (CT) již v roce 2005.

CT (Computed Tomography) neboli výpočetní tomografie (nepřesně „počítačová”) je radiologická metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání s vysokou rozlišovací schopností a ve 3D projekci.

Nyní však dané zobrazení doplnili pomocí nového 3D skeneru Artec Eva od společnosti Artec 3D se sídlem v Lucembursku, který dokáže snímat části mumie, které mohly být skenovány bez nutnosti se mumie dotýkat.

Zatímco CT skener lépe proniká pod povrch obalu mumie a odhaluje, jak vypadala i uvnitř, ruční 3D skener je schopen skenovat barevně a zachytit detaily, které rentgen rozpoznat a hlavně zobrazit nedokáže.

Foto: Artec 3D

Ruční skener Artec Eva snímá povrch mumie.

Oba skeny se poté spojily do jediného 3D modelu, přesné digitální kopie mumie, a to pomocí softwaru vyvinutého nadnárodní firmou Volume Graphics, která má hlavní sídlo v německém Heidelbergu.

Návštěvníci ji prozkoumají pomocí telefonu

Model umožní návštěvníkům Rosekruciánského egyptského muzea v kalifornském San José v USA, kde se mumie nachází již od roku 1930, spatřit ji pomocí chytrého telefonu ve výjimečných detailech.

„Hosté budou moci přesouvat iPad nad mumií, aby viděli výsledné skeny,“ vysvětlila dle serveru New Science výkonná ředitelka muzea Julie Scottová. Dodala, že skutečné jméno dívky je neznámé, vědci ji však nazývají „Šerit“, což ve staroegyptštině znamená „malá“.

„Ač byla v našem muzeu tak dlouho, věděli jsme toho o ní velmi málo. Chtěli jsme najít způsob, jak se dozvědět o ní více, aniž bychom její mumii poškodili,“ dodala podle britského listu Daily Mail.

Pravděpodobně zahynula na úplavici či meningitidu, její neporušená kostra nenaznačuje žádné známky poranění. Žila v době, kdy byl Egypt pod nadvládou Římanů. To badatelé zjistili mimo jiné i díky podobě ozdob, se kterými byla pochována.

Nová digitální kopie mumie, vytvořená pomocí softwaru společnosti Volume Graphics.

Již ve zmíněném roce 2005 se skenováním odhalilo, že dívka byla ve věku mezi 4,5 a šesti lety. Tehdy to uskutečnili radiologové ze Stanfordské univerzity – použili skenovací technologii společnosti SGI (Silicon Graphics Incorporated) a získali o mumii pětatřicetkrát více informací, než se podařilo dát dohromady o slavném králi Tutanchamonovi.

Kostra holčičky je neporušená a rodina zjevně při mumifikaci nešetřila, z čehož historici soudí, že Šerit byla z rodiny zámožných velmožů.

Využití v archeologii, biologii i ve výrobě

Šerit je jednoznačně jedním z prvních lidí či artefaktů, analyzovaných touto novou technikou. Ta bude mít dle odborníků vícero využití.

„Umožňuje přesnější zobrazení, čímž zlepšuje naše porozumění všemožným naskenovaným objektům,“ řekl serveru New Science generální ředitel společnosti Volume Graphics Christopher Reinhart.

Technologii půjde dle jeho slov aplikovat ve vědě, konkrétně v archeologii, biologii, geologii či paleontologii, rovněž v průmyslové výrobě. „Třeba když bude potřeba optické vlastnosti objektu spojit s vlastnostmi uvnitř daného objektu,” uvedl příklad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám