Hlavní obsah

Pod Velkou pyramidou v Gíze našli velkou skrytou komoru, první od 19. století

Novinky, jky

Egyptologové oznámili potenciálně významný nález. Pod Velkou pyramidou v Gíze, zvanou též Chufuova, totiž objevili zhruba třicetimetrovou komoru, která by se měla nacházet nad hlavní pasáží. O svém nálezu informovali ve čtvrtečním vydání magazínu Nature.

Foto: AFP PHOTO/NATURE PUBLISHING GROUP/ScanPyramids mission, Profimedia.cz

Průřez Velkou pyramidou

Článek

Význam komory je nejasný a není zatím jasné, zda měla nějakou speciální funkci. Vědci využili k nálezu paprsky podobné rentgenovým, které umí proniknout skálou, ale jsou schopny proniknout výrazně hlouběji než jiné technologie.

Podle prvních zjištění se zdá, že nově objevená komora není propojena se žádným z tunelů známých v tuto chvíli. Vědci, kteří se průzkumu účastnili, jej označují za průlomový. Zdůrazňují také užitek moderních technologií ve vědě, protože by jinak komoru neměli šanci objevit.

„Je to premiéra. Může jít o jednu nebo více propojených místností, může to být mnoho věcí. Mám za to, že komora byla schovaná od doby, kdy byla pyramida postavena,” uvedl spoluzakladatel projektu ScanPyramids Mahdí Tajúbí.

K nadšení stačí i malý nález

Pyramidy v Gíze jsou posledním existujícím starověkým divem světa. Vzhledem k tomu, že se do dneška vědci přou, jak byly vlastně postaveny, tak i ty nejmenší nálezy často vyvolávají velký zájem nejen mezi egyptology, ale i mezi běžnými lidmi.

„Dobré zprávy jsou, že tam ta komora je. A je hodně velká,” dodal Tajúbí.

Reklama

Související články

Výjimečné snímky z hrobek v údolí Králů

Projít si hrobky v údolí Králů je zážitek, který lze jen velmi těžko s něčím srovnávat, a dlouhá léta to byl nejsilnější cestovatelský moment i pro mě. Když...

Výběr článků

Načítám