Hlavní obsah

Nová nákladní loď Cargo Dragon zakotvila u ISS. Přivezla i vánoční dárky a krocana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISS (oběžná dráha)

Nová nákladní loď americké společnosti SpaceX jménem Cargo Dragon, kterou v neděli vynesla do kosmu raketa Falcon 9, v pondělí v 19:40 SEČ úspěšně přistála na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na orbitální komplex dopravila materiál pro řadu vědeckých experimentů, novou přechodovou komoru, ale také vánoční dárky a svátečního krocana pro posádku.

Foto: NASA

Ilustrace ukazuje šest aktuálně zaparkovaných lodí na ISS - včetně Cargo Dragonu.

Článek

Cargo Dragon je nepilotovanou verzí kosmického přepravního prostředku firmy SpaceX, jehož pilotovanou variantou je Crew Dragon určený pro dopravu lidí. Nový nákladní Dragon z pilotované verze vychází a je jí podobný, ale také se v mnohém liší, stejně jako od svého nákladního předchůdce.

Zakotvení u ISS

V současné době na stanici kotví dva Dragony. Kromě Cargo Dragonu, který v pondělí 7. prosince zadokoval u staničního modulu Harmony, kde setrvá měsíc, je k orbitálnímu komplexu připojený i Crew Dragon, s nímž v listopadu přiletěli čtyři astronauti – tři Američané a Japonec. Spolu s nimi orbitální komplex obývají i dva ruští kosmonauti.

Pokusy s mikroby i snaha pochopit problémy se srdcem

Mezi nákladem, který Cargo Dragon na ISS dopravil, je směs vzorků a mikrobů, jež bude využita k experimentům souvisejícím s takzvanou biotěžbou (biomining). Jde o to, že určité mikroby tvoří vrstvy na povrchu horniny, které mohou uvolňovat potřebné kovy a minerály.

Interakce mikrobů a hornin mají mnoho potenciálních využití při průzkumu vesmíru a stavbách mimo Zemi. Mikroby podle vědců mohou například rozložit kameny na půdu pro růst rostlin nebo extrahovat prvky užitečné pro systémy podpory života a výrobu léčiv.

Doprava materiálu do vesmíru je drahá a energeticky náročná, proto biotěžba může přispět k získávání surovin na místě jejich spotřeby.

Soukromá vesmírná loď přivezla k ISS čtyři astronauty

Věda a školy

Další materiál dopravený Cargo Dragonem je například určený k pokusům, jejichž výsledky by podle americké kosmické agentury NASA mohly přispět k novému pochopení problémů se srdcem u pacientů na Zemi.

Mohly by také pomoci najít nové způsoby léčby a podpořit vývoj screeningových opatření k předpovědi kardiovaskulárního rizika před letem do vesmíru.

Start rakety Falcon 9 se zásobovacím plavidlem

Jiné chystané experimenty jsou zaměřené na schopnost komerčně dostupných zařízení poskytovat rychlé a přesné počty celkových a diferencovaných bílých krvinek v podmínkách mikrogravitace.

Ověření schopnosti autonomní analýzy krve na ISS by mohlo zlepšit zdravotní péči na Zemi a být důležitým krokem k zajištění zdravotních potřeb členů posádky na budoucích misích.

Nová vzduchová komora

Cargo Dragon na oběžnou dráhu rovněž vynesl modul vzduchové komory Bishop Airlock. Jde o první stálý komerční doplněk infrastruktury ISS. Bishop Airlock nabízí podle hlavního výrobce modulu, firmy Nanoracks, pětinásobek aktuálního objemu materiálu, který lze dnes přesunovat do vesmírné stanice a ven z ní.

Ruští kosmonauti vyrazili na procházku do vesmíru

Věda a školy

Tuto vzduchovou komoru lze využít k vypouštění různých nákladů, jako jsou například minisatelity CubeSat, k přemísťování externě namontovaných zařízení a materiálů, k odhazování odpadu nebo k náhradě vyměnitelných vnějších modulárních součástí stanice, jako jsou třeba čerpadla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám