Hlavní obsah

Šikanovaná učitelka z Třebešína bude oceněna in memoriam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šikanovaná učitelka Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, která loni v lednu zemřela, bude in memoriam oceněna při Dni učitelů. Ministerstvo školství tím chce symbolicky připomenout, jakou diskusi ve společnosti loňská kauza vyvolala, uvedla po pondělní návštěvě třebešínské školy ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová a ředitel školy Na Třebešíně v Praze 10 Luboš Bauer

Článek

Zveřejnění případu vyvolalo bouřlivé diskuse o šikaně ve školách. „Byla to pověstná poslední kapka, kdy si společnost uvědomila, co všechno se může ve škole stát, co všechno se může stát učiteli,“ řekla Valachová. „Myslím, že vyznamenání v rámci Dne učitelů není o té samotné oběti šikany, ale o symbolu, kterým se tato situace stala,“ doplnila.

Ministryně se setkala rovněž s ředitelem Lubošem Bauerem, který se funkce ujal loni v červenci. Nový ředitel jmenoval nové zástupce. Změnila se i výchovná poradkyně a nově byla angažována školní psycholožka. Nový ředitel ji považuje za nejdůležitější pro prevenci šikany. Ministryně ocenila také obnovení komunikace se žákovským parlamentem a rodičovským sdružením.

Pětapadesátiletou učitelku zřejmě trojice studentů šikanovala delší dobu, některé incidenty jejich spolužáci natočili na mobily. Její úmrtí podle policie nezavinila cizí osoba.

Postavení učitele posílí zákon

Kriminalisté přesto v červnu 2016 zahájili trestní stíhání tří mladíků. Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl, ale výsledek kvůli nízkému věku obžalovaných nezveřejnil. Jedna ze stran se proti rozsudku odvolala.

K tomu, aby se podobné případy v českých školách neopakovaly, má přispět i posílení postavení učitele, zakotvené v novele školského zákona. Sněmovna ji schválila a v březnu o ní bude hlasovat Senát. Nově bude jednoznačně zakotveno, že opakovaný slovní nebo fyzický útok na učitele ze strany žáka znamená postih, kterým ve středních školách může být až vyloučení. Ředitelé budou mít povinnost tuto situaci řešit. Na proces budou dohlížet státní zástupci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám