Hlavní obsah

Nezničitelné štěnice: Proč tenhle hmyz prakticky nejde vyhubit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sheffield

Na otázku, proč je tak obtížné zbavit se štěnic, odpověděl nový výzkum odborníků z britské univerzity v Sheffieldu. Jeho závěry vysvětlují, proč se tento parazit, který se živí lidskou krví, dokáže tak rychle vrátit na místa, kde se ho člověk pokusil vyhubit, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hlava štěnice na snímku z elektronového rastrovacího mikroskopu

Článek

Studie se zaměřila na Londýn, kde se v posledních letech znovu objevují kolonie štěnic. Genetická analýza prokázala, že štěnice ve většině tamních bytů nebo v hotelových pokojích pocházejí z jediného nebo několika málo předků ženského pohlaví.

Vhledem k plodnosti stačí, aby při hubení unikla jediná štěnice. Ta se rychle postará o početné generace následovníků, které mají tisíce jedinců a živí se hlavně lidskou krví.

Podle expertů právě lehkosti, s níž jen pár jedinců vytváří nové kolonie, vděčí štěnice za úspěch. Hmyz je to nelétavý a při přesunu je zcela závislý na svém lidském hostiteli. Jenomže s rostoucí mobilitou lidí se štěnice snadno dostávají i na místa, kde byly již dříve vyhubeny, a která jsou od sebe značně vzdálená.

Foto: Profimedia.cz

Dospělá štěnice

V polovině dvacátého století z Londýna takřka vymizely, jestliže v roce 1880 byly v 75 procentech bytů, v padesátých letech jen v 25 procentech a situace se dál zlepšovala.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky kousnutí štěnice

Od osmdesátých let jich však opět přibývá a od roku 1995 čelí Spojené království invazi štěnic, uvedl server listu The Daily Mail. Za posledních deset let se jejich počet v Londýně a střední Anglii trojnásobil. Přispělo k tomu i to, že některé prudké insekticidy jako DDT se přestaly používat. Vůči dalším si tento hmyz vytvořil resistenci.

Foto: Profimedia.cz

Dospělá štěnice na snímku z elektronového rastrovacího mikroskopu

Štěnice navíc dokážou měsíc hladovět a čekat, než se objeví člověk, jehož krví se pak živí.

Po štěnicích zůstávají nepříjemné následky, protože při bodnutí tento hmyz vstřikuje do rány látku působící v jako anestetikum, které ale vyvolává později alergickou reakci. Zatím není potvrzené, že by přenášely hepatitidu B a C. Podívejte se na video Jak se zbavit štěnic na Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám