Hlavní obsah

Neúspěšní maturanti dostanou jeden opravný termín navíc. Už během prázdnin

– Praha

Neúspěšní maturanti dostanou letos navíc možnost opravy didaktických testů v červenci a opravy praktické zkoušky do konce léta, řekl po zasedání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO). Resort zvýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři. Pokud maturanti neudělají testy napoprvé na konci května, budou si je moct opravit ještě v červenci, a to v termínu 7. až 9. července, potvrdila Novinkám mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

K zajištění dostatečného množství opravných termínů především praktických částí maturit vyzvala minulý týden ministra Sněmovna. Poslanci ANO a soc. dem. v čele s bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) argumentovali, že některé školy neodložily praktické zkoušky a začaly s nimi už minulé pondělí po otevření škol, což se údajně negativně odrazilo na výsledcích maturantů.

Sněmovna uložila Plagovi umožnění úřední maturity

Domácí

Podle těchto poslanců by kvůli odkladům obnovení prezenční výuky žáci v krajním případě měli mít možnost získat maturitní známky bez zkoušek podle průměru za studium.

Studenti chtějí úřední maturitu. Přes Babiše posílají Plagovi dopis

Domácí

Pro tzv. úřední maturitu se už několikrát dříve vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO).

Plaga úřední maturity znovu odmítl

Sněmovna zároveň Plagovi uložila, aby do 28. dubna připravil interní předpis k možnosti úředních maturit. Ministr v pondělí 26. dubna opět úřední maturity odmítl s tím, že požadovaný postup je nezákonný a vnáší mezi maturanty pouze nejistotu.

Návrh označil za populistický, podle něj nepomáhá psychickému stavu středoškoláků.

Upravte termíny přijímaček, apelují středoškoláci na rektory

Věda a školy

Naopak možnost rychlé opravy zkoušky má Plaga za racionální prvek debaty. Změna podle něj může pomoct těm, kteří by při zkoušce mohli mít problémy s psychikou.

Zástupci SŠ nejsou proti opravným termínům

Proti posunutí termínu nemají zásadní výhrady ani předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Maturity jsou dobře připraveny, nesouhlasí unie školských asociací s kritikou

Věda a školy

„Pokud to někomu pomůže, tak budiž,“ konstatovala Schejbalová. Podle Zajíčka tak dostanou další šanci ti, kteří zkoušku berou vážně. Domnívá se, že ji ale ani nebudou potřebovat.

Oba zástupce škol těší především to, že ministr dál odolává tlaku na prosazení úřední maturity. Podle nich by byla nespravedlivá k žákům, kteří se na zkoušku poctivě připravují.

MŠMT rozeslalo školám informace k maturitám a přijímačkám. Měnit se to nebude, ujišťuje Plaga

Věda a školy

Již dříve ministerstvo rozhodlo, že termín státních maturitních testů se letos kvůli epidemii covidu posune ze začátku května na 24. až 26. květen. K mimořádnému termínu zkoušky 7. až 9. července se budou moct přihlásit i maturanti, kteří budou při řádném termínu testů nemocní či v karanténě.

Období školních maturit nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se mohou konat od 19. dubna do 27. srpna.

Dobrovolné ústní z češtiny a jazyka

V lednu ministr rozhodl o zrušení slohů u letošních maturit. V březnu oznámil, že maturanti nebudou muset tento rok skládat ani ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Rozhodnout se pro ně budou moci dobrovolně.

Žáci se budou před maturitami a přijímačkami testovat, budou povinné roušky

Věda a školy

Školy se obávají, že si testy na covid budou muset zajišťovat samy

Věda a školy

Maturanti, kteří pracují kvůli epidemii v nemocnicích nebo domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Pro ostatní zůstanou povinné, pouze se u nich prodlouží čas.

Všechny bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru. Obsah praktických zkoušek mohly školy upravit.

Žáci druhých stupňů se vrátí do škol v až pěti krajích

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám