Hlavní obsah

Našli jsme vrak legendární lodi Jamese Cooka, tvrdí Australané

Potápěči ohledávají na oceánském dně u pobřeží amerického státu Rhode Island vrak lodi. Má jít o zbytky plachetnice HMS Endeavour kapitána Jamese Cooka (1728–1779), legendárního britského mořeplavce a objevitele. Alespoň to tvrdí zástupci Australského národního námořního muzea. Američtí kolegové jsou však jiného názoru.

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči ohledávají možný vrak lodi kapitána Jamese Cooka HMS EndeavourVideo: Australian National Maritime Museum via Storyful, AP

 
Článek

Australští námořní archeologové tento týden oznámili, že objevili vrak lodi kapitána Jamese Cooka HMS Endeavour. Pátrání po něm trvalo přes dvě desetiletí.

„Od roku 1999 zkoumáme několik vraků lodí z 18. století v oblasti, kde se mohl Endeavour potopit,“ řekl ve čtvrtek médiím Kevin Sumption, ředitel Australského národního námořního muzea, které výzkum vedlo.

„Na základě archivních a archeologických důkazů jsem přesvědčen, že se jedná o Endeavour,“ prohlásil.

Foto: Profimedia.cz

HMS Endeavour a James Cook

Videozáznam zveřejněný australským muzeem ukazuje, jak potápěči prohledávají vrak, který měl být více než 200 let na mořském dně u přístavu amerického města Newport v Rhode Islandu.

Sumption zmínil, že výzkumný tým „pozitivně identifikoval“ místo a objekt jako loď Jamese Cooka, se kterou mořeplavec a objevitel v letech 1768 až 1771 podnikl historickou plavbu do Austrálie a na Nový Zéland a která byla potopena během americké války za nezávislost (1775–1783), konkrétně v roce 1778.

Pouze 15 procent lodi

Partneři projektu z americké organizace Rhode Island Marine Archaeology Project ale nesouhlasí a zjištění svých australských kolegů zpochybnili, jak informovala agentura AP.

„Nebyly nalezeny žádné nezpochybnitelné údaje, které by dokazovaly, že na tomto místě je skutečně ono ikonické plavidlo,“ poznamenal D. K. Abbass, výkonný ředitel organizace Rhode Island Marine Archeology Project, která také prohledávala přístav.

Roald Amundsen chtěl vždy vyhrát. Před 110 lety stanul na jižním pólu

Historie

Američané vydali prohlášení, v němž varují, že je na takový závěr ještě příliš brzy. Abbass uvedl, že australské oznámení je „porušením smlouvy“ a dodal, že „závěry se budou řídit řádným vědeckým postupem, nikoli australskými emocemi nebo politikou“.

Před několika lety přitom o pravděpodobném nálezu hovořili i tito američtí odborníci. Tehdy věřili, že vrak Cookova plavidla objevili v zálivu Narragansett nedaleko přístavu Newport.

Objevili jsme vrak legendární HMS Endeavour kapitána Cooka, ohlásili archeologové

Amerika

Mluvčí australského muzea na jejich současnou zdrženlivost nyní reagoval, že Američané mají „právo na vlastní názor ohledně obrovského množství důkazů, které jsme shromáždili“. Muzeum rovněž nemá dojem, že by porušilo jakoukoli smlouvu.

Podle Australanů zůstalo po dvou stoletích na dně přístavu neporušeno jen zhruba 15 procent lodi. I proto je podle americké strany identifikace vraku nejistá.

Cook poté dostal jiné plavidlo

Na lodi Endeavour plul kapitán Cook z Anglie na Tahiti a pak na Nový Zéland, než roku 1770 dorazil do Austrálie zmapovat její východní pobřeží. Plachetnice vyplula z anglického Plymouthu 26. srpna 1768, její plavba měla trvat dva roky, na palubě bylo 94 osob. Vezla množství zásob, kromě lidské posádky měla i zvířecí osazenstvo: prasata, drůbež, dva chrty i kozu kvůli mléku.

Endeavour během plavby ztroskotala na Velkém bariérovém útesu, odkud ji museli vyprošťovat. V Batávii onemocněla většina posádky malárií a úplavicí. Když se loď vydala zpět do Anglie, zemřelo sedm členů a dalších 40 bylo příliš nemocných, aby mohli zastávat své povinnosti. Během dalších 12 týdnů zemřelo na následky nemocí dalších 23 lidí.

Portugalský mořeplavec se před 500 lety vydal dokázat, že Země je kulatá

Historie

Expedice byla přesto vnímána jako úspěch, Cook byl povýšen a dostal novou loď, HMS Resolution, s níž vyrazil na druhou a poté i třetí výpravu, na které zahynul oštěpy domorodců na Havaji. Jeho plavby a vydané práce značně posunuly znalosti o Zemi.

Z HMS Endeavour se stala běžná dopravní loď, která převážela zásoby na Falklandy. Nakonec doputovala do Ameriky – již pod jménem Lord Sandwich 2 – kde ji Britové v přístavu Newport potopili, aby zabránili francouzské flotile vplout a podpořit Američany. Stalo se tak jen několik měsíců před Cookovou smrtí na Havaji, ke které došlo v únoru 1779.

Výběr článků

Načítám