Hlavní obsah

NASA zvažuje, že na ledové měsíce vyšle skákajícího robota na parní pohon

Novinky,

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že by mohl použít skákajícího robota na parní pohon k budoucímu zevrubnějšímu prozkoumání ledového terénu vybraných měsíců Sluneční soustavy. Konkrétně se hovoří o Jupiterově měsíci Europa a Saturnově Enceladu.

NASA vyšle na misi skákajícího robota na parní pohonVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle tiskové zprávy NASA bude koncepční robot nazývaný SPARROW (česky Vrabec) vybaven leteckou elektronikou a nástroji uvnitř sférického ochranného pláště. Velký bude jako fotbalový míč.

Sběr vzorků ve světě ledových oceánů

Na povrch příslušného měsíce dopraví Vrabce přistávací modul. SPARROW pak bude díky speciálnímu zařízení na parní pohon vytvářet plyn, který mu umožní skákat přes značné vzdálenosti.

Pohybovat se má mezi metr vysokými ledovými hroty, které by jiné roboty zastavily. Po odběru vzorků se pak robot vrátí do modulu, napsala agentura Reuters.

Jak napovídá celý název chystaného aparátu, Steam Propelled Autonomous Retrieval Robot for Ocean Worlds (z toho zkrácené jméno SPARROW), počítá se s ním pro budoucí výzkum dalekých světů, kde mají být podpovrchové oceány. A čistě hypoteticky - i známky života.

Pod povrchem Jupiterova měsíce bublá obří oceán. Je tam život?

Věda a školy

Samotný Vrabec je ale nicméně ještě v rané fázi vývoje, upozorňuje server Space.com. Během příštích několika let má však odstartovat například mise Europa Clipper od NASA, která má prozkoumat obyvatelnost Jupiterova měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám