Hlavní obsah

NASA plánuje chytit asteroid, odtáhnout ho k Měsíci a odpálit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pracuje na robotické misi s cílem zachytit u Země asteroid, odvléct ho dál a odpálit. Akcí se chce připravit na možný budoucí zásah proti asteroidu, u něhož by hrozila srážka se Zemí. Současně výzkumníci plánují odebrat z odpáleného kusu vzorky k dalšímu studiu.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace odchytu asteroidůVideo: NASA

 
Článek

Úřad ve středu oznámil, že identifikoval tři asteroidy, které by mohly posloužit plánovaným záměrům.

"V minulosti jsme našli, aniž bychom po nich pátrali, 14 asteroidů spadajících do kategorie velikosti od sedmi do deseti metrů, kterou diktuje kapacita záchytného 'pytle' a vesmírného plavidla, jež ho má vzít do vleku. Z těchto 14 asteroidů máme tři, které bychom měli během příštího roku posoudit, a pokud všechno půjde dobře, stanou se kandidáty na možný cíl mise," prohlásil zástupce NASA Paul Chodas.

Převedou ho na dráhu kolem Měsíce

Mise staví na myšlence zachytit malý asteroid, odtáhnout ho stranou a převést na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Tam by se následně mohli vydat astronauti, asteroid odpálit a odebrat vzorky, s nimiž by se vrátili na Zemi.

Program má kombinovat výzkum toho, odkud pocházejí asteroidy a jaké zdroje by z nich bylo možné využít, se zkoumáním prostředků, jak odklonit jejich trajektorii v případě ohrožení Země.

O programu informoval už ve svém návrhu rozpočtu na rok 2014 pro NASA prezident USA Barack Obama. Zákonodárce pro program požádal o 100 miliónů dolarů (zhruba 1,9 miliardy korun). NASA by pak podle jeho představ měla mít příští rok k dispozici celkem 17,7 miliardy dolarů (344 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám