Hlavní obsah

NASA dopravila měsíční raketu zpět na odpalovací rampu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vrátil svou raketu, která poletí k Měsíci, na odpalovací rampu Kennedyho vesmírného střediska (KSC) na Floridě na generální zkoušku. Test odpočtu ke startu bude posledním milníkem před dlouho očekávaným letem tohoto supertěžkého stroje jménem Space Launch System (SLS).

BEZ KOMENTÁŘE: NASA přesunula raketu, která poletí na Měsíc, zpět na odpalovací rampuVideo: NASA, AP

 
Článek

Raketa dohromady měří na výšku 111 metrů a dosahuje hmotnosti skoro 2600 tun. Video z „pozemského putování“ kolosu zprostředkovala agentura AP.

Před 50 lety odstartovala k Měsíci expedice Apollo 16

Věda a školy

„V pondělí okolo 14:20 SELČ dorazila nosná raketa SLS – po zhruba osmi hodinách cesty – z montážní a přípravné haly VAB na 6,8 km vzdálenou vzletovou rampu LC-39B na kosmodromu KSC. K pokračování v testovacím plnění pohonnými látkami a odpočtu ke startu by mělo dojít nejdříve 19. června,“ sdělil na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Problémy při předchozím dubnovém testu totiž tehdy zabránily technikům naplnit raketové palivové nádrže, SLS se poté vrátila do haly.

Kdy poletí?

NASA by mohla vypustit raketu a poslat kosmickou loď Orion na zkušební let bez cestujících kolem Měsíce později v tomto roce (tj. mise Artemis I). Podle aktuálních informací z NASA neproběhne tento start dříve než v srpnu.

Raketu, která má vynést astronauty k Měsíci, čeká poslední série testů

Věda a školy

První let rakety SLS s kapslí Orion bez posádky se přitom podle ještě poměrně nedávných očekávání měl uskutečnit v květnu. Další mise Artemis II má každopádně letět s posádkou a po obletu Měsíce se vrátit k Zemi, cílem mise Artemis III pak už bude povrch Měsíce. Vůbec poprvé by na naší přirozené družici měla stanout žena.

Tím, že NASA rozhodla, že na měsíční povrch nevyšle astronauty dříve než v roce 2025, se posunul termín lunární mise s lidskou posádkou nejméně o rok oproti cíli, který stanovila administrativa předchozího prezidenta USA Donalda Trumpa.

Překvapení: vůbec poprvé se podařilo vypěstovat rostliny v měsíčním prachu

Věda a školy

Jako hlavní důvod pro zdržení šéf NASA Bill Nelson loni v listopadu zmínil sedm měsíců trvající soudní spor, který bránil komunikaci mezi vesmírnou agenturou a firmou SpaceX Elona Muska ohledně práce na lunárním modulu.

Starship poprvé obletí Zemi v květnu, doufá Musk

Věda a školy

Rozhodnutí uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy Kč) výhradně se SpaceX soudně napadla konkurenční firma Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose. Soud ale žalobu Blue Origin zamítl.

Češi chystají unikátní misi k Měsíci, může přepsat učebnice

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám