Hlavní obsah

Nákladní loď Dragon se odpojila od vesmírné stanice a přistála v Pacifiku

Novinky,

Nákladní kosmická loď Dragon, která patří společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska, se v noci z neděle na pondělí středoevropského času odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kde pobývala uplynulý více než měsíc. V pondělí 14. ledna její kapsle podle plánů přistála v Tichém oceánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nákladní loď Dragon se odpojila od ISSVideo: Reuters

 
Článek

Loď operující v rámci zásobovací mise SpaceX CRS-16 byla odjištěna od amerického modulu Harmony u ISS několik hodin před tím, než s ní začala pomocí robotické ruky manipulovat členka posádky stanice, americká astronautka Anne McClainová. Cílem bylo navést zařízení před návratem k Zemi.

V kosmickém prostoru zkrátka nic není rutinou.
Anne McClainová, astronautka NASA

Spuštěn „dolů” byl Dragon v neděli 13. ledna přesně v 17:33 amerického času, tedy v pondělí 14. ledna v 0:33 SEČ.

Úspěšný návrat části lodi

Jak připomíná server SpaceFlight Insider, pouze nákladní kapsle s ochranným tepelným štítem, která se posléze oddělila od trupu plavidla, je navržena tak, aby přežila návrat a mohla se případně použít opakovaně.

Počítalo se s jejím přistáním pomocí padáků nedaleko pobřeží mexického státu Baja California, který sousedí s USA. A tak se také stalo.

„Potvrdilo se zdárné mírné ponoření Dragonu do vody, které zakončilo další návratovou misi na ISS a zpět,“ konstatovala na Twitteru společnost SpaceX.

Foto: SpaceX

Snímek dřívějšího sestupu kapsle Dragon k Tichému oceánu.

U lodi Dragon se tak opět ukázala schopnost návratu na Zemi, byť znovu využitelná může být jen její kapsle, kterou čeká před cestou do Los Angeles ještě odborná prohlídka i od expertů z NASA a „zotavení“.

V tomto případě se s přistáním na vodě počítalo – na rozdíl od prosincového malého incidentu, kdy skončil v Atlantiku první stupeň rakety Falcon 9 od SpaceX. Ta tehdy směrem k ISS ale jinak bezchybně vynesla právě loď Dragon. [celá zpráva]

„V kosmickém prostoru zkrátka nic není rutinou. Každý den, kdy přebýváme na oběžné dráze, pokaždé, když vysíláme družice, náklad či lidi, pracujeme na samé hranici lidských schopností,“ prohlásila podle agentury Reuters astronautka McClainová při téměř dojemném loučení s Dragonem, kterému pomyslně požehnala a popřála šťastný návrat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám