Hlavní obsah

Nadšenci hledají úlomky meteoritu, který spadl v Jizerkách

– Liberec
Právo, Ludmila Žlábková

U pouhých pětatřiceti meteoritů na světě znají vědci jejich historii, tedy čas a místo dopadu. V pořadí šestatřicáté s rodokmenem by mohly být meteority, které pozorovali astronomové 8. listopadu nad Jizerskými horami. Pokud se je však podaří dohledat.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Schematické znázornění nejpravděpodobnější oblasti pro různé hmotnosti meteoritů. Uvedené hmotnosti jsou pouze orientační, i v oblasti větších kusů se mohou nalézt menší meteority.

Článek

Zhruba týden po dopadu v jižní části Jizerských hor zveřejnili astronomové místo dopadu. Mělo by to být na okraji Desné mezi Černým kopcem a Sedmidomky, malé meteority do několika centimetrů mohou být roztroušeny na větší ploše od vodopádů v údolí Černé Desné po obec Černá Říčka.

Velmi pravděpodobně se jedná o kamenné meteority s černohnědou matnou kůrou, které jsou uvnitř šedé.

„Víme, že lidé pátrají. Ozývají se nám s dotazy, zda kámen, který našli, nemůže být meteorit. Dosud ale nikdo úspěšný nebyl. Času přitom moc nezbývá, brzy oblast zapadá sněhem,“ řekl Právu Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Meteorit padal nad Jizerkami kolmo a za tlumených výbuchů

Věda a školy

„V okolí potoka Černé Desné se mají nacházet až několik desítek, výjimečně kolem sta gramů těžké meteority. Hledali jsme například v lese nad obcí Černá Říčka. Příroda zde je krásná, terén těžký. Šance na nalezení mizivá,“ řekl Martin Gembec z Klubu astronomů Liberecka.

Původní materiál Sluneční soustavy

„Pokud chceme získat původní materiál ze Sluneční soustavy, musíme vypravit do vesmíru sondu, která pak letí k asteroidu či kometám i několik let. A to stojí obrovské peníze. Meteorit přiletí sám a zadarmo,“ vysvětlil Pavel Suchan, proč vědci tolik usilují o nález meteoritu.

Nálezce se ovšem stává i vlastníkem meteoritu. Není tedy povinen jej odevzdat státu a může jej prodat. Proto astronomové neradi ihned zveřejňují dopadovou oblast. Nejprve hledají sami.

„Snažíme se o kompromis. Když chce nálezce meteorit prodat, potřebuje vědeckou analýzu, důkaz, že se skutečně o meteorit jedná. Proto nabízíme, že odebereme vzorek, maximálně do 20 gramů, a ten podrobíme analýze. Poté kámen vrátíme nálezci i potvrzením,“ uvedl Suchan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám