Hlavní obsah

Na začátku diplomky, na konci jelen a hysterie

Právo, Ivan Blažek

Své diplomové práce dokázaly přetavit v knihy. Platí to o dvou mladých absolventkách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Tereza Lukešová jde na trh s publikací To jsem z toho jelen, Martina Scholleová s Hysterií umění.

Foto: ZČU

Autorka knihy To jsem z toho jelen Tereza Lukešová.

Článek

První kniha je určená především dětem a měla by zbavit čtenáře mýtů spojených s myslivostí. „Mrzelo mě, že v tomto ohledu panuje spousta předsudků a negativních názorů, chtěla jsem ten pohled změnit,“ říká Tereza.

K tomu slouží přes sto dvacet barevných ilustrací, lovecká vyprávění i slovníček mysliveckého slangu. Bez něj třeba výroku „čiplenky uvidíte z kazatelny a na šoulačce uslyšíte kodrcání“ normální smrtelník asi neporozumí.

Vliv na kulturu i jazyk

„Česká myslivost má jednu z nejstarších tradic na světě a ovlivnila krajinu, kulturu i náš jazyk,“ konstatuje autorka obrázků i textů. „Děti i dospělí se dozvědí, jaké vztahy vznikaly mezi lidmi a českou přírodou a jak se k naší krajině chováme dnes. Zjistí, že správný myslivec musí o zvěř nejdřív pečovat a až pak ji může lovit a že je velký rozdíl mezi lovem a zabíjením.“

Jedná se sice o autorský debut, ale Tereza Lukešová už má za sebou řadu knižních projektů. S knihou Česká myslivost byla nominována na Národní cenu za studentský design 2018, její ilustrace byly součástí knižní řady pohádek pro děti s poruchou autistického spektra, která získala Zlatou stuhu za nakladatelský počin.

Nevidomý ajťák vystudoval na červený diplom

Věda a školy

Hysterie umění Martiny Scholleové pojednává o dějinách kumštu od pravěku po současnost, originální vizuální formou a srozumitelnými dialogy přibližuje zajímavosti ze života a díla českých i světových umělců. Užijí si ji děti, ale měli by ji ocenit jako pomůcku i třeba studenti a pedagogové uměleckých oborů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám