Hlavní obsah

Na Saturnově měsíci mohou být živé organismy. Naznačuje to množství metanu

Astronomové zjistili, že oblaka plynu na Saturnově měsíci Enceladus obsahují nečekaně velké množství metanu. Vědci se tak domnívají, že metan vycházející z Enceladu naznačuje, že uvnitř ledového kosmického tělesa mohou být aktivní živé organismy. Protože právě metan je obvykle produkován živými organismy, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Saturnově měsíci Enceladus mohou být živé organismy, naznačuje to množství metanuVideo: Reuters

 
Článek

Experti zkoumali údaje, které v roce 2005 zaznamenala sonda Cassini, když prolétala obrovskými gejzíry ledových částic, které vyvěraly z trhlin v ledovém plášti měsíce. Svůj výzkum publikovali již v létě v odborném časopise Nature Astronomy.

Tato studie ukazuje, že gejzíry se skládají z dihydrogenu, vodního ledu a nečekaného množství metanu. Ten je na Zemi běžný a obvykle ho produkují bakterie – tedy prvky života. Může ale vznikat i geologickými procesy.

Na Marsu je metan, potvrdili vědci

Věda a školy

Studie použila matematické modely k výpočtu, jak pravděpodobné je, že by takové množství metanu mohly produkovat neživé mechanismy. Výpočty ukazují, že existuje reálná šance, že se na Enceladu nacházejí dokonce i miliardy živých organismů, které ho produkují.

Skončil jeden z největších vesmírných projektů: Cassini shořela v atmosféře Saturnu

Amerika

Vědce však také zajímá, jaké typy geochemických procesů by ho mohly vytvořit tolik. Pokud se tedy ukáže, že opravdu vzniká takovými nebiologickými způsoby, připomíná Reuters. Bádání tak bude pokračovat.

Oceánské proudy

Oceán pod povrchem Saturnova měsíce Enceladus by navíc mohl mít proudy poháněné slanou vodou. A to podobně, jako je tomu na naší planetě, jak vyplývá z na jaře zveřejněné studie vědců z Kalifornského technologického institutu a Laboratoře tryskového pohonu (JPL) při americkém vesmírném úřadu NASA.

Na Saturnově měsíci Enceladus mohou existovat oceánské proudy

Věda a školy

Se svým průměrem asi 500 kilometrů je Enceladus velký zhruba jako sedmina „našeho“ Měsíce. Je zároveň šestým největším Saturnovým měsícem. Pozornost planetárních vědců získal v roce 2014, kdy kolem něj proletěla americká sonda Cassini, která pod jeho zmrzlým povrchem detekovala podpovrchový oceán.

Odpařování vody na Jupiterově měsíci

Nedávno odborníci odhalili další podobnou zajímavost. Starší data z Hubbleova vesmírného dalekohledu (HST) potvrdila, že se na – tentokrát Jupiterově – ledovém měsíci Europa nachází přetrvávající vodní pára. Vědci nicméně zatím nerozumějí tomu, proč jsou dané výpary detekovány pouze na jedné (tzv. zadní) polokouli daného měsíce.

Hubbleův teleskop potvrdil, že se na Jupiterově měsíci odpařuje voda. Jen na jedné polokouli

Věda a školy

Europa je jeden ze čtyř velkých měsíců planety Jupiter, má v průměru 3138 kilometrů, což je jen o něco málo méně, než má náš přirozený souputník. Přítomnost vodní páry na Europě byla poprvé silně naznačena roku 2013 z fotografických materiálů Hubbleova teleskopu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám