Hlavní obsah

Na Moravě odkryli nejstarší kamenný most

Právo, Miloslav Hradil
Litovel

Historici mohou začít přepisovat dějiny kamenných mostů v Česku. Archeologové totiž odkryli na náměstí Přemysla Otakara v Litovli na Olomoucku nejstarší zachovalý funkční kamenný most na Moravě. Svým stářím může konkurovat Karlovu mostu v Praze.

Foto: Foto NPÚ Karel Faltýnek

Pohled na začištěnou mostovku kamenného mostu přes Nečíz na náměstí Přemysla Otakara v Litovli

Článek

Most o délce osm a půl metru a šířce sedm metrů s dochovanou dlažbou se klene jedním obloukem přes mlýnský náhon Nečíz, který je jedním z ramen řeky Moravy, jež městem protékají.

Počátky mostu lze s největší pravděpodobností klást až k přelomu čtrnáctého a patnáctého století
Karel Faltýnek, NPÚ

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Fungoval již v patnáctém století, jeho počátky lze ale s největší pravděpodobností klást až k přelomu čtrnáctého a patnáctého století,“ řekl Právu archeolog Karel Faltýnek z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu. Odborníci jej odkryli uprostřed náměstí v severojižní ose.

„Most zakomponovaný do mladší klenby Nečízu je stále ve velmi dobrém stavu, a ačkoliv není v současnosti na stávajícím povrchu náměstí patrný, slouží pod úrovní terénu svému původnímu účelu až do dnešních dnů,“ konstatoval archeolog s tím, že jde o nejstarší zachovalý funkční kamenný most na Moravě.

Konkurence Karlovu mostu

Vše nasvědčuje tomu, že vznikl někdy v době stavby druhého nejstaršího kamenného mostu v Česku, a to Karlova v Praze, která byla zahájena v roce 1357 a dokončena v roce 1402. Vůbec nejstarší kamenný most je u nás v Písku. Postaven byl zřejmě již ve třetí čtvrtině třináctého století, první písemné záznamy o něm však pocházejí z roku 1348.

Až dosud měl primát nejstaršího kamenného mostu na Moravě, jedna z nejvzácnějších litovelských památek, tak zvaný Svatojánský most. Jeho stavba, kterou tvoří šedesátimetrová konstrukce na šesti pilířích, začala někdy ke konci 16. století a dokončení se dočkala zřejmě před rokem 1592.

„Most, jejž jsme nyní odkryli, je nepochybně starší,“ zdůraznil archeolog. Kromě mostu objevili archeologové na litovelském náměstí i pozůstatek kamenného základu pranýře z období raného novověku.

„Měl oválný půdorys o maximálním průměru 2,9 metru a dochovalo se z něj pouze torzo o mocnosti jen dvaceti centimetrů s fundamentem pro středový sloup. Nadzemní deska pranýře mohla mít průměr kolem 2,6 metru,“ konstatoval Faltýnek.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Na náměstí Přemysla Otakara v Litovli probíhá rozsáhlá rekonstrukce. Archeologové by se sem měli vrátit znovu na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám