Hlavní obsah

Na Jupiteru se něco děje. Bouře v obří rudé skvrně neustále zrychluje

Hubbleův vesmírný dalekohled z oběžné dráhy Země zpozoroval podivné změny na Jupiteru. Cirkulace plynu na vnější straně vesmírné cyklony o rozloze přesahující 15 tisíc kilometrů neustále zrychluje, zatímco uvnitř zpomaluje. Astronomové to nedovedou vysvětlit. A nerozumí ani tomu, co bouři neustále pohání. Odpověď už však může být na dosah.

Foto: Profimedia.cz

Jupiter

Článek

„Když jsem poprvé viděl výsledky, říkal jsem si – dává tohle smysl? Nikdo zatím nic takového neviděl,“ uvádí ve své zprávě planetární vědec Michael Wong z Kalifornské univerzity.

Ten spolu s kolegyní Amy Simonovou analyzoval data shromážděné Hubbleovým vesmírným dalekohledem za poslední dekádu a tento měsíc představil závěry.

Ukázalo se, že mezi roky 2009 až 2020 se rotace vnějšího okraje záhadné, neutuchající atmosférické bouře Jupiteru zrychlila o osm procent.

Amatérští astronomové zachytili záhadný záblesk na Jupiteru

Věda a školy

Dosahuje tak rychlosti až 650 kilometrů za hodinu. Vnitřní strana bouře se naopak zklidňuje, vyplývá ze zveřejněné tiskové zprávy amerických astronomů.

Velkou rudou skvrnu na Jupiteru lidé pozorují od té doby, co na ni dohlédnou. Usilovněji tedy asi 150 let.

Sledovat pohyb bouře ale mohou až od roku 2009, kdy na skvrnu zaměřil svou pozornost Hubbleův vesmírný dalekohled. Vyšlo najevo, že bouře každoročně zrychlí asi o 2,5 kilometrů za hodinu. Zbývá zjistit, proč tomu tak je. A jak to, že se nezastaví.

„To je těžké soudit, protože dalekohled nevidí dospodu bouře. Cokoliv pod pláštěm mraků je jen obtížně viditelné. Máme ale zajímavé údaje, které nám mohou pomoci pochopit, co bouři pohání a živí,“ uvedl Wong.

Pronásleduje mě dron, volala posily skotská policistka. Byl to Jupiter

Koktejl

Bouři zřejmě pomáhá udržovat fakt, že je vklíněna mezi dva atmosférické pásy Jupiteru, které se pohybují v opačném směru. To ale patrně není jedinou příčinou.

Vznik, původ, fyzikální vysvětlení a chování Velké rudé skvrny Jupiteru nebylo do současnosti objasněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám