Hlavní obsah

Na ISS přiletěly nové zásoby. Šlo o poslední cestu lodí Dragon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISS (oběžná dráha)

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí 9. března přistála nákladní loď Dragon soukromé společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska s materiálem pro vědecké výzkumy, se zásobami a dalším různým zařízením. Koráb byl zachycen v 11:25 SEČ, informovala agentura Reuters.

Foto: NASA TV

Poslední zachycení lodi Dragon pomocí robotického ramene u ISS

Článek

Dragon vynesla na oběžnou dráhu Země raketa Falcon 9, která patří rovněž společnosti SpaceX, v pátek 6. března z kosmodromu na floridském Mysu Canaveral.

Nové lodě Crew Dragon se už budou k ISS připojovat automaticky, tedy přímo a bez pomoci ramene.

Loď po přiblížení k orbitálnímu komplexu zachytila astronautka amerického vesmírného úřadu NASA Jessica Meirová pomocí robotického ramene Canadarm2, které pak plavidlo na základě povelů z pozemního řídicího střediska připojilo k modulu Harmony americké sekce stanice.

Přílet Dragonu, zachycení ramenem a dokování u ISS

Jednalo se o již dvacátý a také poslední let nákladních lodí Dragon k ISS na základě smlouvy společnosti SpaceX s NASA o poskytování komerčních zásobovacích služeb.

Vesmírná loď Crew Dragon uspěla v testu záchranného systému, zbytky vyloví z oceánu

Věda a školy

Příští přepravu nákladů, ale i posádek by měly pro NASA zajišťovat nové lodě firmy SpaceX jménem Crew Dragon, které se už budou k vesmírné laboratoři připojovat automaticky, tedy přímo a bez pomoci ramene.

Start rakety Falcon 9

Dvě tuny zásob

Kosmický kamion při své poslední misi na stanici dopravil téměř dvě tuny nákladu, včetně materiálu potřebného k desítkám stávajících i nových experimentů a výzkumných programů.

Mezi technickými novinkami je například platforma Evropské kosmické agentury (ESA) Bartolomeo, která bude umístěna na vnější straně evropského modulu Columbus. Zařízení je určeno pro umožnění vědeckého výzkumu prováděného různými subjekty, a to i na komerčním základě.

Na ISS jsou jen tři lidé

Pro nyní pouze tříčlennou posádku stanice, kterou tvoří ruský kosmonaut Oleg Skripočka a američtí astronauti Jessica Meirová a Andrew Morgan, bylo na palubě Dragonu i ovoce a zelenina, včetně například grapefruitů, jablek a čerstvého česneku.

Na ISS k nim 9. dubna přiletí ruští kosmonauti Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin a americký astronaut Christopher Cassidy.

Kosmická loď přistála v kazašské stepi. Trojice astronautů už rozdává úsměvy

Věda a školy

Poslední nákladní Dragon by měl na Mezinárodní vesmírné stanici setrvat jeden měsíc – do 9. dubna. Pak se vrátí na Zemi s výsledky bádání a dalším nákladem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám