Hlavní obsah

Na doučovací kempy odešlo 257,5 milionu, zbývá vyplatit 450 tisíc, informovalo ministerstvo

Praha

Na doučovací kempy, které by měly letos v létě pomoci vyrovnat mezi žáky rozdíly z výuky na dálku, vyplatilo ministerstvo školství dosud 257,52 milionu korun. Dalších 450 tisíc mají dostat ještě dva organizátoři akcí. Dotace zatím obdrželo 412 žadatelů, 13 jich vzalo žádost zpět. Za vyplacené peníze by se mohlo uskutečnit 5870 kempů, zájem dětí o ně bude podle dřívějšího vyjádření úřadu možné vyhodnotit až po prázdninách.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Letní doučovací kempy by podle ministerstva měly pomoci snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání a podpořit duševní zdraví dětí po výuce na dálku v důsledku epidemie covidu-19. Kempy mají být zaměřené na žáky základních škol.

O dotaci mohly do konce dubna žádat neziskové organizace, školy či střediska volného času. Resort pro ně měl původně k dispozici 100 milionů korun, sešly se mu ale žádosti za zhruba 260 milionů Kč. Vláda proto na začátku června schválila na dotační program peníze navíc tak, aby je mohli dostat všichni žadatelé.

Podle dřívějšího vyjádření ministra školství Roberta Plagy (za ANO) by se tak mohlo kempů zúčastnit kolem 93 tisíc dětí.

Na doučovací tábory zdarma nedorazila až čtvrtina dětí

Věda a školy

Plaga očekával, že úřad pořadatelům do konce června vyplatí asi 80 procent peněz. Zbytek měli dostat do konce července. Nyní podle mluvčí úřadu Anety Lednové zbývá vyplatit asi 0,2 procenta peněz. Na dva žadatele, kteří mohou zorganizovat deset kempů, čeká 450 000 korun. „Dostanou je, až převezmou rozhodnutí o přidělení dotace,” uvedla Lednová.

Kempy se mají konat tento měsíc a v srpnu, mají být pro nejméně 15 dětí a trvat minimálně 40 hodin rozložených do pěti kalendářních dnů. Doučovací kempy jsou pro děti zdarma, což podle ministra mělo přilákat i školáky, kteří se běžně letních táborů a podobných akcí neúčastní.

Slíbené odměny za doučování jsou nízké, stěžují si učitelé

Domácí

Místopředseda Asociace dětské rekreace Roman Houška se v červnu obával toho, že bude velmi obtížné sehnat pro účast dost dětí a splnit požadavky dotačního programu. Podle něj dostali pořadatelé na přípravu kempů málo času. Podle Plagy nicméně žadatelé o dotace předem věděli, že budou muset akce případně předfinancovat.

Absence přihlášených a nábor náhradníků

Zájem o kempy se podle MŠMT bude moci vyhodnotit až po skončení prázdnin. Třetí týden od rozběhnutí doučovacích kempů však podle informací deníku Právo u mnohých organizátorů platilo, že bojovali s absencí přihlášených dětí.

V lepším případě rodiče své ratolesti omluví, ale někde zůstává až třetina míst na denní tábory nevyužitá. Pořadatelé proto otevřeli nové registrace a nabírají náhradníky.

Doučovací kempy zdarma hledají další děti

Domácí

Školy byly v uplynulém školním roce i v druhém pololetí předešlého školního roku kvůli epidemii covidu-19 několik měsíců zavřené a žáci měli povinnou výuku na dálku.

Deset tisíc žáků se do online výuky vůbec nezapojilo

Věda a školy

Výuky online se podle průzkumu České školní inspekce ještě na jaře neúčastnilo asi 50 tisíc dětí a kolem 11 tisíc žáků se podle ministerstva do distančního vzdělávání nezapojilo vůbec. V základních školách bylo přibližně 962 tisíc žáků.

Nerovnosti vzniklé ve vzdělávání kvůli výuce na dálku se podle dřívějšího Plagova vyjádření budou vyrovnávat doučováním další dva až tři roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám