Hlavní obsah

Mise k Plutu byla úspěšná, sonda poslala signál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Americká sonda New Horizons potvrdila, že její mise k planetě Pluto je úspěšná. Sonda již v úterý proletěla kolem planety v nejmenší vzdálenosti 12 500 kilometrů a naplnila svou hlavní výzkumnou misi, která začala startem před více než devíti lety. Oficiální potvrzení ale získala americká NASA až nyní, kdy na Zemi dorazil signál z aparátu vzdáleného téměř pět miliard kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda New Horizons se přibližuje k PlutuVideo: Reuters

 
Článek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) obdržel první krátký vzkaz ve středu ve 2.53 SELČ. Zpráva urazila celkem 4,7 miliardy kilometrů a trvalo jí to čtyři hodiny a 25 minut, uvedla britská BBC.

Sonda o velikosti klavíru se u Pluta zdržela jen chvíli. Kolem trpasličí planety neměla v plánu obíhat a proletěla kolem ní rychlostí 49 tisíc kilometrů za hodinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci objevili na Plutu možnou ledovou čepiciVideo: Reuters

První snímky z průletu kolem Pluta s vysokým rozlišením (asi desetkrát detailnějším než doposud) by měly dorazit do střediska NASA ještě dnes.

Získaná data bude New Horizons vysílat na Zemi 16 měsíců. Sonda New Horizons je vůbec prvním kosmickým tělesem vyslaným člověkem, které k trpasličí planetě dorazilo.

Vědci zatím neměli příležitost Pluto podrobněji prozkoumat. Na to, aby mohli planetu sledovat například teleskopem, je Pluto od Země příliš daleko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám