Hlavní obsah

Míra je mrtev, ať žije Míra. Sága čápů s vysílačkou nekončí

Právo, Ivan Blažek

Smutný konec má příběh čápa Míry, který se s vysílačkou na zádech loni vypravil z Česka do Afriky. Doletěl až pod Kilimandžáro a tam se jeho osud zřejmě uzavřel. Plzeňští ornitologové ale budou sledovat jeho následovníka - Míru II.

Foto: DESOP

Míra II. dostal vysílačku a před pár dny i svobodu.

Článek

První z čápů loni na jaře vypadl z hnízda v Mirošově u Rokycan, ochránci zvířat jej zachránili, opatřili „baťůžkem“ a před rokem vypustili na Tachovsku.

„Přidal se ke dvěma nehnízdícím dospělým čápům bílým a pravděpodobně se pak s nimi vypravil i na dalekou cestu do Afriky,“ připomněl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Epické putování kukačky. Pták vědce ohromil

Věda a školy

„Doletěl až pod horu Kilimandžáro, odkud se hlásil až do 8. března. Signál šel dva týdny z jednoho místa - bylo jasné, že čáp buď vysílačku ztratil, nebo má problém. Čekali jsme, že se stane zázrak, ale ten se nekonal. Dnes můžeme s téměř stoprocentní jistotou říct, že Míra I. už asi nežije. A vysílačka zůstala spolu s ním v africké divočině,“ konstatoval Makoň.

Ozve se Eda?

Aparát loni dostal i Eda, čáp adoptovaný do náhradního hnízda v Chodové Plané. „Při návratu ze Súdánu se najednou z minuty na minutu přestala hlásit i jeho vysílačka. Zatímco u Míry je úhyn téměř jasný, u Edy se nám nepotvrdil a není vyloučeno, že čáp se ještě ozve,“ poznamenal Makoň.

Zřejmě nejlépe dopadl třetí z čápů opatřených vysílačkou - Edův bráška Arnošt. Na Afriku se „vykašlal” a přes zimu si raději užíval radovánek v ptačím parku u Pasova. „Hlásí se dál a od zimoviště se nevzdálil víc než čtyřicet kilometrů. A nocuje výhradně na budovách radnice či kostelích,“ upozornil Makoň.

Na Lipně zahnízdil ohrožený rybák, přilákaly ho plovoucí ostrovy

Věda a školy

Telemetrickou štafetu má letos převzít Míra II., která stejně jako jeho předchůdce spadl z mirošovského komína a nedokázal se do hnízda vrátit. Zvířecí záchranáři z Rokycan a Plzně jej vypiplali, vybavili satelitní vysílačkou a 5. července mu dali opět na Tachovsku sbohem.

„V současné době se pohybuje na hranicích Plzeňského a Karlovarského kraje, kousek od Manětína. Čekáme, že se chytne nějaké protahující čapí skupiny a spolu s ní se pak vydá na dalekou cestu do Afriky. Jako jeho sourozenec z roku 2019,“ uzavřel Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám