Hlavní obsah

Epické putování kukačky. Pták vědce ohromil

Novinky,

Jedna z nejdelších migrací zaznamenaných suchozemským ptákem, to je nový úlovek ohromených britských a mongolských výzkumníků. Onon, samec kukačky obecné pojmenovaný po mongolské řece, totiž právě přiletěl z jižní Afriky na své hnízdiště v Mongolsku. Jak informovala stanice BBC, vědci Ononův let monitorovali pomocí satelitního sledování a spočítali, že uletěl přes 12 tisíc kilometrů.

Foto: Mapy.cz, Birding Beijing, Novinky

Trasa migrace kukaček

Článek

„Šlo o doslova mamutí cestu,“ reagují podle BBC potěšení experti z projektu Mongolia Cuckoo Project, což je společný podnik místních vědců a britské ornitologické organizace British Trust for Ornithology, který sleduje migraci opeřenců na velké vzdálenosti.

Průměrná rychlost kukaččího letu: 60 km/h

Kukačka Onon vyrazila 20. března ze svého zimního domova v africké Zambii. Přežila přelety přes oceány i silný vítr, proletěla vzdušným prostorem celkem 16 zemí včetně Keni, Indie a Bangladéše. Nad Indickým oceánem urazila tisíce kilometrů, celkově letěla průměrnou rychlostí 60 kilometrů v hodině.

Foto: Profimedia.cz

Kukačka obecná (Cuculus canorus)

Je jednou z pěti kukaček, které byly minulý rok v létě v Mongolsku vybrány pro tento monitorovací projekt. Je však jediná, u které vědci dosud zaznamenali zdárné dokončení zpáteční cesty.

Bayan nedoletěl

Další sledovaný pták jménem Bayan, který strávil část zimy nedaleko hory Kilimandžáro v Tanzanii a letěl - jak vyplývá z mapky výše - mírnou oklikou přes Arabský poloostrov, se dostal až do jihočínské provincie Jün-nan, avšak pak se z obrazovek radaru ztratil. Ornitologové se domnívají, že buďto tato kukačka uhynula vyčerpáním, nebo byla zabita nějakým dravcem, kterému posloužila jako potrava.

Bayan totiž podle BBC urazil 10 tisíc kilometrů za pouhé dva týdny, což vedlo vědce k přesvědčení, že byl tak hladový a vyčerpaný, že nemusel být dostatečně ostražitý, aby se dokázal vyhnout případnému nebezpečí.

Paleontologové objevili nejmenšího dinosaura. Skoro 100 milionů let dlel v jantaru

Věda a školy

Podle Chrise Hewsona z British Trust for Ornithology projekt satelitního sledování toho odhalil o dálkové migraci ptactva skutečně hodně.

„Důležité je potvrzení toho, že ptáci jsou schopni při svém stěhování cestovat tak daleko a často tak rychle, přitom zároveň musejí být schopni najít pro svůj život vhodné podmínky. Taktéž obvykle přesně vědí, kudy mají letět, aby získali i příznivé povětrnostní podmínky, které jim například pomohou překročit Indický oceán,“ popsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám