Hlavní obsah

Miniparazit na lososech dokáže žít bez kyslíku

Právo, Novinky, CNN, mcm, fš

Vědci objevili prvního živočicha na Zemi, který nepotřebuje k životu kyslík. Je jím drobný organismus odborně zvaný Henneguya salminicola, který cizopasí na lososech. Podle zpravodajské stanice CNN to tak mění definici, co všechno živočichové mohou být.

Foto: Profimedia.cz

Organismus Henneguya salminicola, který cizopasí na lososech

Článek

Dosud byly známy jen mikroorganismy, které žijí bez kyslíku – tzv. anaerobní bakterie.

„Když mluvíme o ‚živočiších‘, představujeme si pod tím mnohobuněčné organismy, které na rozdíl od mnoha jednobuněčných organismů včetně bakterií potřebují ke svému přežití kyslík. V naší práci jsme ukázali, že existuje přinejmenším jeden mnohobuněčný živočich, jenž nemá genetickou sadu nástrojů k využití kyslíku,“ řekl Stephen Atkinson z americké Oregon State University, který výzkum vedl.

Krade živiny a nedýchá

Cizopasník žije v těle lososů. Místo aby konzumoval kyslík, kterého je v daném prostředí málo, tak podle Atkinsona „krade hotové živiny“ z těla ryby. Jak píše CNN, tento organismus zkrátka „nedýchá”. Přitom samozřejmě i ryby potřebují ve vodě kyslík.

I ryby mají své letokruhy. Jak starý je váš úlovek?

Koktejl

Přestože Henneguya salminicola patří ke skupině živočichů označovaných také jako rybomorky, rybám podle vědců nejspíš neškodí. A lidi prý nakazit nemůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci už umějí zlikvidovat jmelí

Jmelí je sice neodmyslitelnou součástí Vánoc, na straně druhé jde o parazita likvidujícího stromy, z jejichž větví vyrůstá. Arboristé si s ním dlouho nevěděli...

Výběr článků

Načítám