Hlavní obsah

Mezi uchazeči o VŠ vzrostl zájem o techniku, tvrdí analýza

Praha

Mezi uchazeči o studium na vysoké škole letos oproti loňsku vzrostl zájem o technické obory, přihlásilo se na ně zhruba o desetinu více lidí než loni. Výrazný nárůst přihlášek zaznamenaly České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze či Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Na lékařské a zdravotnické obory přišlo ve srovnání s minulým rokem přihlášek méně, i když je o ně zájem stále velký.

Foto: ČVUT

Fakulta strojní ČVUT v Praze. Ilustrační snímek

Článek

Daná zjištění vyplývají z analýzy vzdělávací společnosti Tutor, která vychází z údajů ministerstva školství a jednotlivých vysokých škol.

Přijímací zkoušky na vysoké školy se letos kvůli mimořádné situaci kolem koronaviru na řadě oborů posunuly na pozdější termíny než obvykle. Někde začaly zkoušky v polovině června, jinde se budou konat třeba i v červenci nebo srpnu.

Předseda České konference rektorů Petr Sklenička již dříve řekl, že většina studijních programů bude mít minimálně dva termíny zkoušek.

Poptávka po právnických a ekonomických oborech stagnuje či mírně klesá.

Podle společnosti Tutor se letos proti loňsku zvýšil počet přihlášek hlavně na technických oborech, a to o devět procent, i když maturantů o pět procent ubylo.

Mírný nárůst zájmu lze podle mediálního zástupce společnosti Jana Šimrala v posledních letech pozorovat také u filozofických fakult. Letos se meziročně zvýšil o dvě procenta.

Středoškoláci chtějí posunutí přijímaček na VŠ. Napsali kvůli tomu rektorům a děkanům

Věda a školy

„Naopak poptávka po právnických a ekonomických oborech stagnuje či mírně klesá. U pedagogických fakult najdeme příklady, kde se letos počet přihlášek zvedl, například na brněnské Masarykově univerzitě. Stejně jako příklady opačné, třeba v Ústí či Plzni,” sdělil Šimral. Meziročně o sedm procent se snížil zájem o lékařské a zdravotnické obory.

Co se týče jednotlivých vysokých škol, výrazný růst počtu přihlášek zaznamenaly ČVUT či VŠB-TUO. Na ČVUT v Praze přibylo proti loňsku 17 procent přihlášených a na VŠB-TUO 31 procent. V obou případech k tomu podle Šimrala přispěly obory jako strojírenství nebo informatika.

Na některých oborech VŠ letos nebudou přijímací zkoušky

Věda a školy

Svůj vliv nepochybně mohlo mít i letošní zmírnění, nebo dokonce přímo zrušení přijímaček na některých školách, fakultách či oborech, případně leckde i možnost hlásit se na školu později.

Na většinu škol se hlásí méně lidí

Většina škol podle Šimrala v souvislosti s úbytkem maturantů - byť k samotné maturitě jich letos jde vyšší podíl než dříve - registruje proti loňsku méně přihlášek. Například Univerzita Karlova má letos o pět procent uchazečů méně.

Uchazeči o studium na SŠ znají výsledky přijímaček. Jsou lepší než loni

Věda a školy

Pokles zájmu nastal také v případě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Západočeské univerzity v Plzni nebo Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Úspěšně tomuto trendu odolala Masarykova univerzita v Brně nebo olomoucká Univerzita Palackého.

Neúspěšnost maturantů u zkoušek roste, nikdo neví proč

Domácí

Reklama

Související články

Zápřah SŠ: souběh maturit i přijímaček

Střední školy už mají za sebou státní maturity, které se konaly tento týden. Chystají se na jejich školní část a do toho organizují státní přijímací zkoušky...

Výběr článků

Načítám