Hlavní obsah

Uchazeči o studium na SŠ znají výsledky přijímaček. Jsou lepší než loni

Novinky, ČTK, khl, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci se letos u přijímacích zkoušek na střední školy zlepšili. Nejvýraznější rozdíl byl u osmiletých gymnázií, kde byl průměrný výsledek uchazečů z matematiky o deset procentních bodů lepší než loni. Podle Cermatu, který organizuje jednotné přijímačky i státní maturity, souvisí zlepšení výsledků s uzavřením škol kvůli pandemii koronaviru, kdy děti doma využily čas k přípravě na zkoušky.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační foto. Snímek byl pořízen při přijímačkách na čtyřletém Gymnáziu Arabská v Praze.

Článek

Studenti už vědí, zda se dostali na střední školy. Ředitelé v pondělí 15. a úterý 16. června převzali výsledky. Ty se v porovnání s loňskem podle Cermatu zlepšily, a to jak u čtyřletých oborů, tak i u oborů víceletých. U osmiletých gymnázií vzrostlo skóre v matematice přibližně o deset procentních bodů na 51,3 procenta, u češtiny o 3,8 procentního bodu na 56,4 procenta.

„V případě osmiletých gymnázií bylo zlepšení výrazné. Je zřejmé, že zejména u uchazečů o víceletá gymnázia rodiče využili doby, kdy děti nechodily do školy, k intenzivní přípravě na přijímací zkoušky,“ konstatoval Cermat v tiskové zprávě.

Skoro 25 000 žáků skládá přijímačky na víceletá gymnázia

Věda a školy

Uchazeči o čtyřleté obory u zkoušky dosáhli průměrného procentního skóre 60,2 procenta z češtiny a 43,9 procenta z matematiky. U výsledků zkoušek v minulém roce byl průměr lepšího ze dvou pokusů horší v češtině o více než procento a v matematice o necelé procento.

Naopak loňští uchazeči o šestiletá gymnázia zvládli testy lépe než ti letošní. V češtině byli tento rok o 1,6 procentního bodu horší, kdy dosáhli průměrného procentuálního skóre 55,2 procenta. V matematice pak měli o 3,2 procentního bodu méně než loni: 45,2 procenta.

Náročnější než loni?

Podle některých žáků byly letošní zkoušky obtížnější než ty v minulém roce. „Přijímačky se mi zdály rozhodně těžší než v roce 2019, každému to ale může sednout jinak,“ řekla Novinkám uchazečka o čtyřleté gymnázium Veronika Fučíková.

Podle konzultanta obecně prospěšné vzdělávací společnosti EDUin Tomáše Feřteka a předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka se obtížnost přijímaček může každý rok lišit. Již dříve uvedli, že úkolem zkoušek je roztřídit uchazeče, nikoli ověřit úroveň znalostí. Výsledky z různých let se tak podle odborníků nedají příliš srovnávat.

Prezident podepsal zrušení povinné maturity z matematiky

Domácí

Kvůli koronaviru byl letos vyhlášen pouze jediný termín přijímacích zkoušek, který se přesunul z dubna na červen. Uchazeči tak měli na složení zkoušek pouze jeden pokus. Prodloužil se jim ovšem čas na zvládnutí testu - z češtiny o deset minut a z matematiky o patnáct. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) to mělo ulevit od případného stresu.

Vyhlášení pouze jednoho termínu kritizovala část odborníků a veřejnosti. Podle nich to některé žáky znevýhodňuje. Oslovení ředitelé škol ale poukazovali na to, že v minulosti se výsledky ze dvou termínů příliš nelišily. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého navíc nemají ZŠ ani za běžné situace za úkol připravit děti na přijímací zkoušky.

Pouhý jeden pokus u přijímaček na SŠ nemá podle ředitelů škol na přijetí vliv

Věda a školy

K přijímačkám se přihlásilo 93 931 uchazečů, 89 755 z nich konalo zkoušku v řádném termínu. Další k ní půjdou v náhradním termínu 23. června.

Reklama

Související články

Zápřah SŠ: souběh maturit i přijímaček

Střední školy už mají za sebou státní maturity, které se konaly tento týden. Chystají se na jejich školní část a do toho organizují státní přijímací zkoušky...

Výběr článků

Načítám