Hlavní obsah

Mezi rostlinnými objevy roku 2019 jsou zázračné bobule a keř vylučující superlepidlo

– Londýn

Sněženka objevená na Facebooku, zázračná bobule, která ošálí chuťové pohárky, nebo keř, který vylučuje své vlastní superlepidlo. To jsou některé z nově objevených druhů rostlin, které v roce 2019 pojmenovali odborníci z Královských botanických zahrad v britském Kew. Informoval o tom server The Guardian.

Foto: Bart Wursten, RBG Kew

Obrázky nového druhu keře Synsepalum dulcificum, který plodí pozoruhodné bobule.

Článek

Mezi dalšími nálezy je například nový druh tropického stromu kananga, který je obecně známý jako ylang-ylang a podle dosavadních výzkumů v současnosti přežívá jen sedm jeho exemplářů.

Co do váhy představují rostliny 82 procent veškerého života na Zemi – lidé jen 0,01 procenta.

Objevena byla i nová fialka zbarvená jako pruhovaný bonbón a houba s růžovým jádrem, která dokáže bojovat proti rakovině a virům.

První krok k ochraně

Objev a vědecké pojmenování nových druhů je klíčovým prvním krokem k jejich ochraně. Vědci z Kew v roce 2019 oficiálně pojmenovali 102 druhů rostlin a osm hub či plísní, z nichž mnoho je už nyní ohroženo vyhynutím.

Největší hrozbu představuje ničení přírodního prostředí kvůli zemědělství, těžbě dřeva, přehradám a důlnímu průmyslu, rovněž dopady klimatické krize.

Co do váhy představují rostliny 82 procent veškerého života na Zemi – lidé jen 0,01 procenta. Tvoří základy veškerého života, produkují kyslík a potravu, poskytují útočiště i léky. Existuje téměř 400 tisíc známých druhů a na celém světě je ročně pojmenováno zhruba 2000 nových druhů.

Třetině druhů rostlin v tropické Africe hrozí vyhynutí

Věda a školy

„Všichni jsme závislí na rostlinách,“ řekl botanik z Kew Martin Cheek, který pojmenovává asi deset nových druhů za rok.

„Je šokující, že jich stále objevujeme tolik nových. Je snadné si myslet, že už na této planetě známe všechno, ale není tomu tak. Místní lidé ty rostliny třeba znají, ale věda je nezná.“

„Je důležité tyto rostliny nyní pojmenovat, protože přírodní prostředí rychle mizí,“ dodal. „Až když mají jméno, může je oficiálně posoudit Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), a až pak můžeme mít šanci přimět národní úřady, aby dané oblasti začaly chránit.“

Ukrajinského experta zaujala turecká sněženka

Nový druh sněženky byl objeven v severozápadním Turecku, když jistá dětská lékařka nahrála fotografie z dovolené na Facebook – a tam si květinek všiml ukrajinský odborník na sněženky.

Uprostřed je zmíněná sněženka.

Společně s lékařkou odjel Ukrajinec na místo, kde je vyfotila, poslal vzorek do Kew, kde ho coby nový druh potvrdil „sněženkolog“ Aaron Davis. Špatnou zprávou je, že tento nový druh sněženky byl už nyní vyhodnocen jako kriticky ohrožený.

Další ohrožené druhy

V deštném pralese pohoří Chimanimani na hranicích mezi Mosambikem a Zimbabwe byl objeven nový druh keře Synsepalum dulcificum. Keře z řádu vřesovcotvarých plodí bobule, pro něž se vžilo anglické označení „miracle fruit“ – zázračné ovoce.

Obsahuje látku zvanou mirakulin, která blokuje chuťové pohárky vnímající kyselost, takže i takové potraviny, jako je limetka, chutnají sladce. I tento druh byl klasifikován jako ohrožený kvůli pokračujícímu ničení pralesa.

Přejděme k další rostlině: nový druh keřovitého gumovníku Inversodicraea koukoutamba byl objeven u jediného vodopádu na řece Bafing v západoafrické Guineji.

„Tyto keře obsahují nějaký druh biologického lepidla, kterým se lepí ke kamenům, aby je nespláchla voda, ale zatím tato zajímavá látka nebyla prozkoumána,“ uvedl Cheek.

Foto: RBG Kew

Inversodicraea koukoutamba obsahuje jakési biologické lepidlo.

Vědci z Kew předpokládají, že tento druh bude celosvětově vyhubený, až v příštím roce začne stavba přehrady pro vodní elektrárnu.

„Máme vzorky dalších druhů ze stejného řádu, které vyhladily jiné hydroelektrárenské přehrady,“ dodal Cheek. K vyhynutí rostlin dochází podle vědců děsivým tempem a ohrožená je každá pátá rostlina.

Sedm kusů vzácného stromu

Nejvzácnějším objevem loňského roku bylo zonozono, 20 metrů vysoký strom příbuzný s ylang-ylangem, který se našel v pohoří Usambara v Tanzanii – a ví se jen o sedmi exemplářích.

Houba z Jün-nanu v jihozápadní Číně dostala v letošním roce jen formální vědecké jméno, ale obyvatelé v této oblasti ji používají jako tradiční léčivý prostředek na artritidu už více než 400 let.

Zájem vědců podnítil objev jedné ze složek těchto hub. Když jsou vystavené světlu, bojují tyto složky s nádory, viry a plísněmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám