Hlavní obsah

Mendelova univerzita nechala postavit kravín 21. století

Novinky,

Mendelova univerzita v Brně investovala do nového kravína. Vyrostl v areálu školního zemědělského podniku (ŠVP) v jihomoravských Žabčicích a podle školy patří k nejmodernějším v ČR. Hlavní devízou stavby za 19,5 milionu Kč je izolace střechy, která v letních měsících nepustí dovnitř horko. „Kravín 21. století“ poslouží dalšímu chovu skotu v Žabčicích, kde zemědělci chovají hned 16 plemen.

Foto: Mendelova univerzita

Moderní kravín v Žabčicích u Brna.

Článek

Nová stáj nahradila jednu starou, která už nevyhovovala současnému pojetí welfare zvířat, tedy ochrany pohody zvířat.

Stoletá Mendelova univerzita adoptovala hrob svého prvního rektora Bubáka

Věda a školy

Chov skotu a zejména krav je pro ŠZP v Žabčicích prioritou. „Chov skotu v suchých letech přesahuje lehce 60 procent produkce podniku a při vytvořených krmných převisech poskytuje potřebnou stabilitu a přidanou hodnotu,“ uvedl ředitel podniku Radomil Měřínský.

V Žabčicích univerzita chová aktuálně přibližně 600 krav s průměrnou užitkovostí cca 11 300 litrů mléka na kus a rok.

Foto: Mendelova univerzita

Nová stáj nahradila starou, která už nevyhovovala současnému pojetí welfare zvířat (ochrany pohody zvířat).

Větráky netřeba

Před dvěma lety školní podnik postavil za 20 milionů nové silážní žlaby, nyní tím pádem investoval do nové stáje. V budově, která nemá obvodové stěny, oproti jiným kravínům nebudou hučet větráky – izolace střechy teplo nepustí dovnitř.

Další výhodou je větrací štěrbina, která je součástí vikýře. Stačí jen zmáčknout spínač a s pomocí elektromotorů se štěrbiny hydraulicky otevřou.

Foto: Mendelova univerzita

Výhodou stáje je mj. větrací štěrbina, která je součástí vikýře. Stačí jen zmáčknout spínač a s pomocí elektromotorů se štěrbiny hydraulicky otevřou.

„Ideální je pro krávy teplota okolo osmi až deseti stupňů. V zimě stačí spustit plachty nahrazující obvodové zdivo až při minusové venkovní teplotě,“ vysvětlil Měřínský.

Využít při výuce

Ředitel ŠZP měl na projektanta ještě jeden speciální požadavek: kovové hrazení uvnitř objektu, které skot odděluje od studentů účastnících se praktické výuky.

„Nová stáj je našim potřebám doslova ušitá na míru. Šlo nám o to, aby byl objekt co nejvíce přívětivý pro zhruba sedmdesát krav a jalovic masného typu, pro který je určený. Zároveň jsme chtěli budovu postavenou technicky na úrovni tak, abychom ji mohli využívat k výuce. Vytvořili jsme si nejen stáj podle svých představ, ale i trend, jímž se chceme při dalším budování kravínů řídit,“ dodal.

Foto: Mendelova univerzita
Foto: Mendelova univerzita

Ředitel ŠZP Žabčice Radomil Měřínský.

ŠZP Žabčice hospodaří celkově na 2334 hektarech zemědělské půdy a chová přibližně 1200 kusů skotu. Největší část z nich tvoří 600 kusů mléčného skotu, plemene holštýn, s užitkovostí 11 300 litrů mléka.

„V roce 2017 se dokonce holštýnská kráva Kája ze žabčického podniku stala na soutěži pořádané na brněnském výstavišti nejkrásnější dojnicí Česka,“ připomněl tiskový mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám