Hlavní obsah

Zemědělství budoucnosti: V Rotterdamu vyrostl plovoucí kravín

Novinky, tov

Mezi obchodními loděmi v nizozemském přístavu Rotterdam vybudovali třípatrovou plovoucí mléčnou farmu. Projekt má ukázat cestu k ekologičtějšímu farmaření, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V přístavu Rotterdam vyrostla plovoucí farma s 32 kravamiVideo: Reuters

 
Článek

Na moři plovoucí mléčná farma v největším evropském přístavu nezabírá zemědělskou půdu a přiblížila zemědělskou produkci zákazníkům ve městě. Mléko tam dojí od 32 krav.

„Množství orné půdy se snižuje a světová populace roste. Jak dokážeme vyrábět dost jídla v budoucnu? Když je 70 procent světa pokrytých vodou, proč tento prostor nevyužít?“ řekla majitelka farmy Minke van Wingerdenová.

Zemědělci způsobili největší dopravní zácpu v historii Nizozemska

Evropa

Farma se snaží fungovat co nejvíc ekologicky. Potřebnou elektřinu vyrábí pomocí solárních panelů na vodě. Kravský hnůj používají pro hnojení trávníků v parcích a na hřištích ve městě. Z těch používají posekanou trávu jako krmivo. Zvířatům dávají pít dešťovou vodu sbíranou se střechy, kterou si sami čistí.

Mléko prodávají v obchodě v přízemí, navíc vydělávají na vstupném pro zvědavé návštěvníky. Farma otevřela letos v létě. Majitelé plánují v budoucnu podobný projekt v Singapuru a Číně.

Experti na klima varují, že emise produkované zemědělci škodí planetě, píše Reuters. Připomíná nedávnou studii pro OSN, podle které zemědělství produkuje 25 procent skleníkových plynů. Kvůli tomu a velké náročnosti na spotřebu vody označuje analýza tradiční farmaření jako do budoucna „neudržitelné“.

Téma je nyní v Nizozemsku aktuální, minulý týden zemědělci s traktory blokovali dálnice. Nelíbí se jim naopak, že politici navrhují kvůli emisím omezovat farmáře. Mluví se o snižování stavů zvířat a uzavírání neefektivních farem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám