Hlavní obsah

Maturanti se po covidu vrátili k didaktickým testům, slohy má v režii škola

Na středních školách začaly v pondělí písemné didaktické testy. Dopoledne usedli do zkušebních lavic ti z maturantů, kteří si vybrali matematiku, odpoledne se psal test z angličtiny. V úterý čekaly na maturanty testy z českého jazyka a literatury. Maturity ovšem nezačaly 2. května, studenti již mají za sebou např. písemné práce z češtiny.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Mikuláš Bílek z hradeckého jazykového gymnázia tři minuty před zahájením didaktických testů.

Článek

Co se týká pondělních maturitních testů od Cermatu, tak kupříkladu na 1. soukromém jazykovém gymnáziu v Hradci Králové si všichni čtvrťáci vybrali v pondělí angličtinu. Obliba matematiky skutečně upadá.

Zájem o maturitu z matematiky opět poklesl

Věda a školy

„Nejdůležitější je mít dostatek píšících propisek, já mám tři. A také jsem si oblékl košili. A jestli máme dostatek znalostí, tak to uvidíme až podle zadání,“ řekl Právu Mikuláš Bílek v pondělí těsně předtím, než jeho i spolužáky čekalo 40 minut poslechu a následných dotazů a dalších 70 písemných otázek.

„On je poslech?“ zeptala se jedna z maturantek trochu překvapeně, ale nezdálo se, že by ji tato skutečnost nějak výrazněji rozhodila.

Jako před pandemií

Navíc maturity nezačaly toto pondělí. Studenti již mají za sebou třeba písemné (slohové) práce z českého jazyka. Na zmíněném gymnáziu to bylo vypravování na téma Překonal jsem sám sebe, dále na výběr byla charakteristika Vůdčí osobnost, popis pracovního postupu –⁠ Herbář a nakonec úvaha nad citátem Karla Čapka.

O rok starší spolužáci přitom o tuto část zkoušky z dospělosti přišli –⁠ u loňských maturit se kvůli epidemii covidu-19 zrušily slohy, rovněž maturanti nemuseli skládat jinak povinné ústní zkoušky z češtiny a z cizího jazyka, mohli však dobrovolně. Povinně je tehdy čekaly dvě až tři zkoušky z předmětů podle oboru a didaktické testy z češtiny a cizího jazyka či matematiky.

„Uspěl“, nebo „neuspěl“? Maturanti začínají psát státní didaktické testy

Věda a školy

Nicméně letos už je opět vše v původních kolejích, píšou se jak písemné práce, tak didaktické testy. I když s jednou změnou. Zatímco původně patřily písemné práce do státní maturity organizované Cermatem, po změně legislativy jsou zpět v režii školy.

„Škola zadává témata, může si zvolit termín, písemná část maturity tak mohla probíhat už od 1. dubna. Škola také práce hodnotí, dříve to vše bylo dané centrálně,“ vysvětlila Blanka Pražáková, zástupkyně ředitele královéhradecké školy.

„Na stole můžeme mít jen pití v průhledné sklenici,“ vysvětluje další z maturantek. Ani batohy nejsou povoleny.

„U maturit je vše ohlídané. Největší kreativita studentů v tomto směru probíhala během distanční výuky, protože během ní podchytit podvádění byl opravdu oříšek. Jediné, co se dalo dělat, bylo vystavět to na důvěře a postavit zodpovědnost za jejich znalosti na studenty,“ dodal učitel matematiky a fyziky Ondřej Hospodka.

Státní část maturit pokračuje povinným testem z češtiny

Věda a školy

Např. na ostravském Wichterlově gymnáziu absolvuje tento týden písemné maturity 87 studentů.

„Devět z nich bude skládat rozšiřující matematiku. Hodně jim to pomůže při přijímání na vysokou školu, protože některé univerzity tento test zohledňují při přijímacím řízení. Přijmou je třeba bez dělání přijímacích zkoušek nebo pak v prvním ročníku mají různé úlevy a stipendia,“ vysvětlil v pondělí Právu Michal Vavroš, zástupce ředitele Wichterlova gymnázia.

Maturitní termíny

Didaktické testy společné části maturitní zkoušky v jarním termínu se konají nyní od 2. do 5. května. Ti, co si zvolili němčinu, francouzštinu, španělštinu či ruštinu a také zmíněnou nepovinnou těžší zkoušku z matematiky, budou test psát ještě tuto středu.

U přijímaček na SŠ se uchazeči v češtině zhoršili, v matematice zlepšili, oznámil Cermat

Věda a školy

Slohy z češtiny už mají maturanti většinou za sebou, mohly se začít psát od 1. dubna. Období ústních zkoušek potrvá od 16. května do 10. června, konkrétní termín určili ředitelé škol.

Pro podzimní zkušební období je vyhrazen termín didaktických testů od 1. do 6. září, podzimní maturity budou v termínu od 1. do 20. září.

Didaktické testy bez známek

Výsledky státních testů se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“. Školy dostanou výsledky od Cermatu 15. května a žákům je předají nejpozději o den později, jak už dříve informoval mluvčí Cermatu Marek Lehečka.

Cermat: Počet škol s maturitními obory klesá

Věda a školy

„Zkoušky se (v rámci společné části maturit –⁠ pozn. red.) bez výjimky konají formou didaktického testu, který se hodnotí slovně ‚uspěl(a)‘ nebo ‚neuspěl(a)‘ s procentuálním vyjádřením úspěšnosti. Na maturitním vysvědčení žáka tedy nejsou u zkoušek společné části uvedeny známky,“ upřesňuje Cermat na webu.

Známky budou až z tzv. profilové neboli školní části maturitních zkoušek.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám