Hlavní obsah

Státní část maturit pokračuje povinným testem z češtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Testem z českého jazyka a literatury pokračuje v úterý státní část maturitních zkoušek. Skládat ho podle dat Cermatu má zhruba 70 100 studentů, kteří se letos k maturitě přihlásili poprvé. Pro dalších zhruba 2100 žáků půjde o opravný, náhradní či odložený termín. Maturita z češtiny je povinná pro všechny, jako druhý povinný předmět si mohli vybrat mezi matematikou a cizím jazykem.

Foto: Novinky

Matematika a angličtina jsou u státní maturity povinně volitelné předměty, čeština je povinná (ilustrační snímek).

Článek

Z češtiny a cizího jazyka se skládají také ústní a písemné zkoušky. Slohy už mají maturanti většinou za sebou, mohly se začít psát od 1. dubna. Období ústních zkoušek potrvá od 16. května do 10. června. Konkrétní termín určili ředitelé škol.

Písemné a ústní zkoušky byly dříve také součástí společné části maturity organizované Cermatem, novelou z roku 2020 se ale přesunuly na úroveň škol. Loni byly kvůli epidemii covidu-19 povinné pouze testy.

„Uspěl“, nebo „neuspěl“? Maturanti začínají psát státní didaktické testy

Věda a školy

Test z matematiky a anglického jazyka psali studenti již v pondělí. Ti, co si zvolili němčinu, francouzštinu, španělštinu či ruštinu a také nepovinnou těžší zkoušku z matematiky, budou test psát ještě ve středu.

Kolem 30 procent všech maturantů jsou podle Cermatu letos gymnazisté a zhruba polovina žáci středních odborných škol. Přibližně sedm procent je z učilišť, zhruba stejný podíl z nástavbového studia a dalších pět procent tvoří studenti lyceí.

Didaktické testy bez známek

Výsledky těchto státních testů se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“.

Školy dostanou výsledky od Cermatu 15. května a žákům je předají nejpozději o den později, jak už dříve informoval mluvčí Cermatu Marek Lehečka. Analýza výsledků pro veřejnost podle něj bude k dispozici od 8. června.

Zájem o maturitu z matematiky opět poklesl

Věda a školy

„Zkoušky se (v rámci společné části maturit - pozn. red.) bez výjimky konají formou didaktického testu, který se hodnotí slovně ‚uspěl(a)' nebo ‚neuspěl(a)' s procentuálním vyjádřením úspěšnosti. Na maturitním vysvědčení žáka tedy nejsou u zkoušek společné části uvedeny známky,“ upřesňuje Cermat na webu.

U přijímaček na SŠ se uchazeči v češtině zhoršili, v matematice zlepšili, oznámil Cermat

Věda a školy

Známky budou z tzv. profilové neboli školní části maturitních zkoušek.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Výběr článků

Načítám