Hlavní obsah

Led na Antarktidě za pár dní masivně ustoupil, ukázaly snímky NASA

Novinky,

Letos v únoru padaly na Antarktidě teplotní rekordy, kdy bylo okolo 20 stupňů Celsia. Teplo způsobilo masivní tání některých ledovců, což názorně ilustrují satelitní snímky americké vesmírné agentury NASA, které od sebe dělí jen devět dní. Je na nich hlavně ostrůvek u severního cípu Antarktického poloostrova. Led ubýval rychlostí přes 2,5 cm za den.

Foto: NASA Earth Observatory

Eagle Island u Antarktidy 4. a 13. února

Článek

Satelitní fotografie, které NASA pořídila, zachycují oblast Eagle Islandu, která patří k nejsevernějšímu poloostrovu Antarktidy.

Bez sněhu se ocitlo několik částí pevniny – na ostrově i v jeho okolí. Tam, kde byla bílá sněhová pokrývka, prosvitly hnědé skvrny země. Na snímcích jsou vidět i ledovcová jezera, která vytvořil rozteklý sníh.

Teplé počasí dorazilo 5. února a pokračovalo až do 13. února. Uvedené obrázky byly pořízeny 4. a 13. února.

Antarktida zaznamenala nejteplejší den v historii, naměřili tam přes 18 stupňů

Svět

Dne 6. února meteorologické stanice zaznamenaly historicky nejvyšší teplotu pro jižní ledový kontinent – na severní části Antarktického poloostrova bylo 18,3 stupně Celsia. Na nedalekém Seymourově ostrově pak o tři dny později naměřili dokonce 20,75 stupně.

Na Antarktidě naměřili přes 20 stupňů

Věda a školy

Mauri Pelto, glaciolog působící na americké Nichols College, poznamenal, že během oteplování došlo k nasycení asi 1,5 čtverečního kilometru sněhu tající vodou.

Podle klimatických modelů zažil Eagle Island největší úbytek ledu 6. února, šlo o tři centimetry. Celkově ledová pokrývka na ostrově od 6. do 11. února roztála o 10,6 cm, což odpovídá asi 20 procentům tamní sezónní akumulace sněhu.

Foto: NASA Earth Observatory

Snímek oblasti ze 4. února

„Ještě jsem navíc neviděl, že by se v Antarktidě tak rychle tvořila ledovcová jezera,“ poznamenal Pelto s tím, že něco takového lze občas pozorovat na Aljašce nebo v Grónsku, ale v Antarktidě to není obvyklé.

Vlny tepla se opakují

Tak rychlé tání je podle NASA způsobeno trvale vysokými teplotami výrazně nad bodem mrazu. Takové trvalé teplo nebylo v Antarktidě typické až do 21. století, v posledních letech je ale běžnější.

Teploty moře v této oblasti byly také vyšší, než je průměr, a to zhruba o dva až tři stupně Celsia. Roli mohly hrát také suché a teplé větry.

Antarktický poloostrov, u kterého se Eagle Island nachází, je sice před teplým počasím chráněn tzv. západními větry, které proudí kolem jižní polokoule a zabraňují tropickému vzduchu, aby překročil hranici Jižního ledového oceánu a dosáhl břehů Antarktidy, jenže teď byly právě západní větry příliš slabé.

Foto: NASA Earth Observatory

Snímek oblasti ze 13. února

„Dvě věci, které mohou posílit tání v oblasti: silnější teplé větry a vyšší teploty," shrnul odborník na atmosférické jevy Rajashree Tri Datta z Goddardova kosmického střediska NASA.

„Samotná konkrétní únorová vlna tání není až tak významná. Podstatné však je, že se tato ‚teplá kouzla' dějí opakovaně a nedlouho po sobě. Předtím se to stalo v lednu, ještě předtím loni v listopadu,“ uzavřel Pelto.

Tání arktického ledu může způsobit ochlazování západní Evropy

Věda a školy

Zda se jedná o anomálii, nebo již o celý řetězec událostí, které budou dále pokračovat, se teprve ukáže. Jde sice o jeden malinký ostrov, celé území Antarktického poloostrova však patří k nejrychleji se oteplujícím místům na Zemi.

Portál Space.com k tomu podotýká, že je snadné zapomínat, že Antarktida jako taková by bez ledu a sněhu byla technicky vzato poušť.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám