Hlavní obsah

Látka v opalovacích krémech může poškozovat DNA, zjistili vědci v Brně

Novinky, hlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vědci z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (Recetox) Masarykovy univerzity v Brně přišli se zásadním zjištěním. Látka zvaná ethylhexyl metoxycinamát (EHMC), obsažená například v opalovacích krémech, ale i denních pleťových krémech, lacích na vlasy a parfémech, je pod vlivem ultrafialového záření nestabilní a může způsobovat poškození lidské DNA.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zmíněná látka EHMC má sloužit k ochraně před slunečním zářením, sama se však pod jeho vlivem mění a může vést k poškození lidského genomu. Podle odborníků z Masarykovy univerzity se látka ve výrobcích denní péče postupně přestává používat.

Podle vedoucího odborného týmu výzkumníků Pavla Čupra byly vlastnosti EHMC zkoumány, nikoli však biologické účinky této látky po její přeměně. Výzkumníci se tedy zaměřili na tuto oblast, a přišli se závažným zjištěním. V laboratorních testech vykazuje EHMC výrazný genotoxický efekt.

„Znamená to, že může poškozovat DNA člověka, a potenciálně tak způsobit mutace v genomu, které by mohly vyvolat i závažná onemocnění,“ uvedla doktorandka Anežka Sharma, která se na výzkumu podílela.

Genotoxické účinky byly sledovány na buňkách bakteriálních i lidských, a to včetně kmenových buněk jater. Jako první byly zveřejněny výsledky testů na bakteriích.

Podle Čupra je potřeba nyní používání látky EHMC přehodnotit. Bude se zasazovat o to, aby se s výsledky výzkumu seznámily například i instituce zabývající se vlivem látek na člověka v rámci Evropské unie.

Anketa

Kontrolujete si složení kosmetických výrobků?
Ano
42,6 %
Ne
57,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 258 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám