Hlavní obsah

Konec světa se opět přiblížil, hlásí vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodina posledního soudu se přiblížila o půl minuty. Vědci z redakce časopisu Bulletin of Atomic Scientists, který spravuje a každoročně posunuje minutovou ručičku pomyslných hodin konce světa, ji totiž ve čtvrtek posunuli právě o 30 sekund. Je tak pouhé dvě minuty před půlnocí, která symbolicky značí apokalypsu. Akademici reagují na rostoucí obavy z jaderných zbraní a změn klimatu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každý rok se redakce bulletinu rozhoduje, zda události z uplynulého roku posunuly lidstvo blíže k vyhynutí či nikoli. Čím bližší čas k půlnoci budou hodiny ukazovat, tím více se bude podle odhadů blížit potenciální globální katastrofa. Pomyslný čas je tak nyní nejblíže zániku od roku 1953, kdy došlo k historicky prvnímu testu vodíkové bomby.

Vědci posunuli čas o půlminutu z několika důvodů – zejména kvůli agresivním projevům některých politických představitelů, konkrétně podle britského listu The Daily Telegraph hlavně kvůli stupňujícímu napětí mezi Spojenými státy a KLDR. Hrozba jaderného útoku i změn klimatu ve spojení se znečišťováním planety by se podle vědců neměla podceňovat a politici by měli jednat.

Akademici ukazují aktualizované hodiny posledního soudu, tzv. Doomsday Clock.

„Selhání světových vůdců se ale může obrátit. Svět již dobře poznal nebezpečí zneužívání informačních technologií a šíření dezinformací na sociálních sítích. Lidé však mohou využít sílu internetu a trvat na pravdě. Mohou využít příležitosti k vytvoření bezpečnějšího a zdravějšího světa,“ volí odborný časopis na svém webu i optimističtější tón.

Nejbezpečněji v roce 1991

Už loni se posunul čas z 23:57 o půl minuty, a to rovněž kvůli zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, jak připomíná server USA Today. Novinky o tom informovaly. [celá zpráva]

Z pohledu těchto hodin bylo nejbezpečněji v roce 1991. V reakci na konec studené války ukazovaly 17 minut před půlnocí.

Bulletin of Atomic Scientists je akademický magazín, který v roce 1945 založili lidé, kteří se podíleli na projektu Manhattan – tedy na vývoji amerického jaderného arzenálu. S hodinami posledního soudu přišli o dva roky později.

Reklama

Související články

Trump chystal úder na KLDR, rozmluvili mu to

S rychlým pokrokem severokorejského jaderného a raketového programu zvažovaly loni USA útok na Severní Koreu. Bílý dům nechal rozpracovat plány úderu, který by...

Výběr článků

Načítám