Hlavní obsah

Klepeto číhá na vesmírné smetí. Evropa chystá úklidový satelit

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Spojeného království oznámila, že britská firma pomůže postavit evropský satelit ClearSpace-1 (přezdívaný „Klepeto”) na sběr kosmického odpadu. Mise, jejíž start je naplánován na rok 2025 a kterou budou mít pod palcem zejména Švýcaři, má být první svého druhu na zachycení těchto všemožných potenciálně nebezpečných úlomků z oběžné dráhy Země.

Satelit na sběr vesmírného smetí má odstartovat v roce 2025Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle odhadů mezivládní organizace OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj), jejímž členem je i ČR, je momentálně na orbitě přes 160 milionů kusů vesmírných objektů, z nichž většina není již nic jiného než „smetí“.

Jednotlivé kousky mají různý tvar i velikost, jedná se kupříkladu o nefunkční těla raket (nebo jejich části), případně i kameru, či dokonce třeba špachtli, kterou tam „upustil“ některý z astronautů.

ISS provedla úhybný manévr kvůli vesmírnému smetí

Věda a školy

Kosmický odpad pochází ze stovek misí zahájených od začátku vesmírného věku v roce 1957. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se objekty pohybují rychlostí až téměř 29 000 kilometrů za hodinu, což je skoro sedmkrát rychleji než vystřelená kulka. To znamená, že i ty nejmenší kousky by mohly způsobit katastrofu, kdyby např. zasáhly Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Proto tím pádem panují snahy o určité „luxování“ kolem Země. Evropská kosmická agentura (ESA) nakonec určila, že konsorcium zabývající se vývojem daného aparátu povede startupová firma ClearSpace, která funguje při Švýcarském federálním technologickém institutu v Lausanne.

Sovětský satelit a čínská raketa se na oběžné dráze těsně minuly. Srážka se nekonala

Věda a školy

Britská odnož společnosti Elecnor Deimos pak dodá kontrolní systém, který bude družici orientovat a polohovat, tak aby mohla zachytit dané úlomky, jak minulý týden potvrdila britská ministryně pro vědu Amanda Sollowayová.

„Půjde o první mezihvězdnou misi na úklid, kterou navíc provedou i průkopničtí britští vědci,“ zmínila a vychválila kosmický sektor Spojeného království.

O skutečnosti, že ClearSpace-1 zřejmě opravdu bude první realizovanou operací na odstraňování úlomků z orbity, napsala už dříve i ESA.

Úkol Klepeta: raketa Vega

Satelit přezdívaný „Klepeto” (The Claw) bude konkrétně cílit na vyhořelý horní stupeň rakety Vega kroužící na oběžné dráze 720 kilometrů nad Zemí. Smetí bude odchytávat pomocí čtyř robotických ramen.

Po dokončení sběru odpadu se ClearSpace-1 má podle plánů vrátit do zemské atmosféry, při jejímž průchodu spolu s raketovým stupněm bezpečně shoří, uzavřela agentura Reuters, která o plánech informovala.

Patnáct let příprav v troskách. Nepodařený start rakety s českými aparáty způsobil špatný kabel

Věda a školy

Uvidíme tedy, jak – a jestli vůbec – se za pět let onen úkol splní. Podle toho pak mohou přijít na řadu i další podobné satelity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám