Hlavní obsah

Raketa Vega konečně vynesla do kosmu český „držák“ družic

Novinky, ČTK, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kourou

Evropská raketa Vega ve čtvrtek 3. září ve 3:51 SELČ po opakovaných odkladech odstartovala z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně, a to i s nosičem satelitů od brněnské firmy S.A.B. Aerospace. Ten do vesmíru dopravil najednou 53 družic, které byly do svých určených poloh na oběžné dráze rozmístěny hodinu a 45 minut po startu. Podle francouzské společnosti Arianespace, která start zajišťovala, bylo obslouženo 21 zákazníků.

Foto: Twitter ESA

Start rakety Vega s českým dispenserem

Článek

Podle firmy S.A.B. Aerospace úspěšné vypuštění všech satelitů ukázalo, že technologie vyrobená v Brně je plně funkční a může naplňovat svůj komerční potenciál.

„Zákazníků, kteří se svými družicemi čekají na let do vesmíru, jsou stovky - od univerzit, výzkumných laboratoří, státních institucí až po soukromé firmy,“ uvedla společnost, která ještě do konce tohoto roku chystá dodat další dva nosiče: jeden pro let na konci podzimu a druhý v prosinci.

Dispenser je vyrobený ze speciálních sendvičových panelů z uhlíku a hliníku a unese až 1,5 tuny nákladu. Díky vývoji této součástky se na plášť rakety dostala i česká vlajka.

Nynější start rakety Vega VV16 byl prvním z plánovaných komerčních letů rakety s českým tzv. dispenserem, „držákem“ družic, po několika odkladech kvůli nepříznivému počasí a koronavirové krizi. Původně se start měl uskutečnit už 23. března.

Start rakety Vega s českou součástkou se neustále odkládá

Věda a školy

„Hlásíme tak návrat evropského vesmírného přístavu k činnosti. Jsme hrdí na to, že Vega se vrací k letům, aby prokázala nové oddané služby ohledně startů,“ řekl šéf vesmírné dopravy u Evropské kosmické agentury (ESA) Daniel Neuenschwander.

Vegu po dobu letu poháněly postupně čtyři stupně pohonu. První tři stupně se oddělily a skončily v moři po několika minutách. Poté Vega poprvé zapálila svůj čtvrtý stupeň AVUM, díky kterému se dostala devět minut po startu do výšky 250 kilometrů.

Než se od ní odpojila první část nákladu upevněná na českém nosiči, provedl AVUM dva zážehy, aby dosáhl požadované dráhy pro vypuštění sedmi satelitů. Poté provedl ještě další dva a vypustil dalších 46 družic. Necelé dvě hodiny trvalo, než se postupně úspěšně oddělilo všech 53 satelitů.

Před rokem se Vega po startu zřítila

První let do kosmu absolvovala raketa Vega 13. února 2012. Loni v létě se poprvé nějaký start Vegy nezdařil, pravděpodobně kvůli závadě v přední části pohonné jednotky jejího druhého stupně.

Raketa tehdy i s vojenskou družicí Spojených arabských emirátů (SAE) spadla do Atlantského oceánu.

Evropská raketa Vega poprvé selhala, spadla i s vojenským satelitem

Věda a školy

Raketa Vega, která je součástí strategie ESA, má za cíl poskytnout Evropě nezávislý, levný, spolehlivý a flexibilní přístup do vesmíru. Je vysoká 30 metrů a váží 137 tun. Doplňuje těžké rakety Ariane a Sojuz, startující rovněž z evropského kosmodromu umístěného poblíž severovýchodního břehu Jižní Ameriky ve Francouzské Guyaně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám