Hlavní obsah

Kdo jí příliš rychle, zadělává si na zdravotní potíže

Novinky, luk

Jste s každým jídlem hotoví za pár minut? Ať je to hamburger, salát nebo svíčková se šesti, naházíte to do sebe jako lopatou? Zpomalte, radí vědci. Prospěje vám to hned naněkolikrát. Kdo příliš hltá, ten snadno přibírá na váze, a může si tak dokonce způsobit problémy se srdcem, tvrdí nová studie.

Ilustrační foto

Článek

Pokud jí člověk rychle, žaludek nestihne vyslat signál, že už je naplněn, takže nakonec sní víc, než potřebuje. To je už dlouho známá věc. Teď se ale navíc zdá, že rychlost, se kterou jíte, má vliv i na srdce, a to i kromě obvyklých srdečních potíží spojených s obezitou.

Podle zjištění vědců mají ti, kteří jedí pomalu, menší sklony k tloustnutí, a také k rozvoji takzvaného metabolického syndromu. Ten představuje nebezpečnou kombinaci některých nemocí a rizikových faktorů, jejichž společný výskyt vede k řadě zdravotních komplikací.

„Pokud chce někdo účinně bránit rozvoji metabolického syndromu, měl by v životě udělat jednu zásadní změnu, a to začít jíst pomaleji,“ říká pro web ScienceAlert.com autorka studie, kardioložka Takyuki Yamajiová z Univerzity v Hirošimě v Japonsku.

Tendence k přejídání

Vysoký krevní tlak, vysoká hladina cukru v krvi a nízká hladina HDL cholesterolu v krvi, to jsou faktory, která člověku komplikují život samy o sobě, pokud se dokonce vyskytnou společně, pak zvyšují riziko rozvoje srdečních onemocnění nebo mrtvice.

„Když lidé jedí rychle, tak si ani nevšimnou, že už vlastně mají dost, a mají proto tendence k přejídání. Navíc, kdo jí rychle, tomu víc kolísá obsah glukózy v krvi, což může vést k inzulinové rezistenci,“ dodává Yamajiová.

Inzulínová rezistence je stav, kdy buňky v těle nereagují správně na hormon inzulín, což vede ke zvyšování obsahu cukru a inzulínu v krvi, k potížím se slinivkou, diabetu 2. typu a dalším zdravotním potížím.

Hltouni byli nemocnější

Yamajiová a její kolegové zkoumali 642 mužů a 441 žen s průměrným věkem 51,2 roku. Ani u jednoho z nich nebyl v roce 2008 diagnostikován metabolický syndrom. Účastníci studie byli pak následně rozděleni do skupinek podle toho, jak rychle jedli: na pomalé, normálně rychlé a nejrychlejší jedlíky.

Když se pak ke skupině účastníků vědci po pěti letech vrátili, zjistili, že u 11,6 % nejrychlejších jedlíků se vyvinul metabolický syndrom, na rozdíl od 6,5 % normálních a 2,3 % pomalých jedlíků. Vyšší rychlost jídla byla také spojená s přibíráním na váze, vyšším obsahem glukózy v krvi, a větším obvodem pasu.

Je to zatím jen pilotní studie, kterou je třeba dál ověřit. Zatím ji autoři představili jen na kongresu Americké kardiologické společnosti. Už dřívější výzkumy nicméně naznačily, že hltání jídla s sebou nese vyšší riziko obezity a dalších potíží.

Hektický životní styl nahrává nezdravým jídlům

Americká kardiologická společnost lidem radí, aby pomaleji jedli. K tomu navíc doporučuje, aby konzumovali víc celozrnných potravin, ovoce a zeleniny, a zároveň aby se snažili o pravidelný pohyb. Tato opatření dokážou obvykle riziko rozvoje metabolického syndromu snížit.

Podle Jeremyho Pearsona z Britské nadace pro srdeční choroby je také zřejmé, že kardiovaskulárnímu zdraví nesvědčí moderní trend, kdy místo klidného posezení u jídla lidé jen rychle něco zakousnou.

„Spousta z nás vede opravdu hektický život, kdy často obědváme u počítače nebo třeba ve vlaku po cestě domů z práce. Někdy se stane, že na nic lepšího prostě nemáte čas, ale potom je dobré se alespoň opravdu zamyslet nad tím, co jíte, a vybrat si něco zdravého a vyváženého. Není vhodné jen zhltat nějaké mastné a těžké jídlo, které si odnesete s sebou.“

Anketa

Snažíte se udělat si dostatečný čas na jídlo?
Ne, většinou jen něco narychlo zhltnu
31,5 %
Ano, potřebuji na jídlo klid a čas
40,9 %
Nestarám se o to: jednou tak, podruhé onak
27,6 %
Celkem hlasovalo 1653 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám