Hlavní obsah

Nad Českem létají Muskovy „hvězdné vláčky”. Natočili jsme je

Novinky,

Internet a sociální sítě zaplavily údivy nad tím, co to lidem najednou v noci létá nad hlavami za vláčky z hvězd. Kvůli poměrně bezoblačné obloze je totiž zejména v posledních dnech dobře pozorovatelná soustava družic Starlink, kterých miliardář Elon Musk nechal dopravit na orbitu už zhruba 360. Podívanou natočily i Novinky. Astronomové si na Starlinky nicméně už dlouho stěžují.

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrné video přeletu Muskových satelitů StarlinkVideo: Novinky

 
Článek

Soukromá americká společnost SpaceX plánuje ve čtvrtek 23. dubna vynést na oběžnou dráhu další, již sedmou sérii přibližně 60 satelitů pro síť Starlink umožňující globální přístup na internet. Poté jich tedy bude svištět kolem Země cca 420.

SpaceX vynesla do vesmíru pátou sérii šedesáti družic Starlink. Opět s malým zpožděním

Věda a školy

Prozatímní plán Muskovy firmy počítá s rozmístěním asi 12 tisíc družic. SpaceX ale uvažuje o pozdějším rozšíření sítě na celkem 42 tisíc satelitů, na což ovšem v současnosti nemá povolení.

Bezoblačné noci do konce týdne

Zajímavý pohled na rejdící družice si mohlo užít množství lidí. Noc z pondělí na úterý byla na celém území Česka jasná, přičemž jasné noci máme podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress „zaručené” nejméně do konce pracovního týdne, a to díky mohutné oblasti vysokého tlaku vzduchu nad Norským mořem.

„Kolem té oblasti vysokého tlaku k nám proudí nejen studený vzduch od severozápadu, ale také suchý vzduch, právě ten je zapotřebí pro dobrou viditelnost. A díky snížené produkci znečišťujících látek je v ovzduší i méně prachových částic a netvoří se prachový zákal, který často snižuje dohlednost pod 10 kilometrů. Pokud se i sníží vlhkost vzduchu pod 30 procent, je v tomto období extrémní viditelnost – například z Beskyd dohlédnete do Tater, ze Šumavy jsou vidět Alpy a ze Sněžky dohlédnete na Jeseník," sdělila Novinkám meteoroložka.

Poprask na nebi

Co se týká zmíněných Starlinků, vědci z nich rozhodně nadšením neplesají. „Už pouhé stovky družic sítě Starlink způsobily svojí viditelností poprask na nebi. Ve finále jich tam má obíhat 12 000. Kromě toho, že je to patrně konec současného pohledu na hvězdnou oblohu, je to závažný problém pro astronomii, tedy pro pozorování vesmíru,” napsal Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: NSF Národní opticko-infračervená astronomická výzkumná laboratoř / NSF / AURA / CTIO / DELVE

Přelety satelitů viditelné v mozaice astronomického snímku

Čím dál větší množství satelitů bude podle Suchana více zakrývat objekty na obloze. Vždy na chvilku bude objekt (kometa, planetka, hvězda, vzdálená galaxie) zakryt.

Foto: Profimedia.cz

Dva satelity Starlink nad Německem

„A když už ne sám objekt, v zorném poli astronomové potřebují srovnávací hvězdy, které mohou být v důležitém okamžiku také zakryty. Zakrývání objektů při snímání oblohy bude velkým problémem pro velkoplošné fotografické přehlídky oblohy, kde přibude mnoho stop a tím pádem zakrytých hvězd a dalších objektů,” kritizuje.

Starlink kolem rozpadající se komety ATLAS

V neděli 19. dubna se českému astrofotografovi a fotografickém ambasadorovi ESO Zdeňku Bardonovi podařilo nafotit příklad, jak Starlink zasahuje pozorování a fotografování vesmíru. Bardon fotil kometu ATLAS, která se právě rozpadá. Jak to dopadlo, můžeme vidět na přiloženém snímku. Je na něm vidět kometa (ohraničená červeně) a dráhy družic Starlink, včetně prudkého zjasnění jednoho ze satelitů.

Foto: Zdeněk Bardon

Satelity Starlink kolem rozpadající se komety ATLAS. Technická data: autor Zdeněk Bardon, místo Rasošky (u Hradce Králové), čas pořízení snímku 19. 4. 2020, 21:31 UT (světový čas), expozice 6 x 120 sec (celkem tedy 12 minut), Nikon D810a, ZEISS Otus 1,4/100

„V neděli večer jsem fotografoval kometu C2019/Y4 (ATLAS). Na místní obloze značně postižené světelným znečištěním a pro zachycení slábnoucí komety je nezbytné použití metody snímání mnoha expozic. Bohužel jsem nepočítal s tím, že trajektorie družic Starlink mi tento záměr značně zkomplikují. Do záběru nevletěl jen jeden ‚vláček', ale hned dva proudy rotujících satelitů, a navíc navzájem se křižujících. Celá řada expozic tím byla znehodnocena,” popsal Bardon.

„Já jsem jen pouhý amatér, ale neumím si představit, jak velké dopady bude mít toto dění na obloze na profesionální pracoviště. Osobně myslím, že katastrofální,” dodal na závěr.

Reklama

Související články

Superúplněk si podmanil noční oblohu

Zajímavý nebeský úkaz si připravil 9. březen. V pondělí mohli být lidé svědky tzv. superúplňku, kdy je Měsíc k naší planetě o něco blíže než obvykle a vypadá...

Výběr článků

Načítám