Hlavní obsah

Japonci plánují vyslat sondu k marsovským měsícům

Novinky,

Japonsko chce v roce 2024 vyslat robota do marsovského systému. Během mise navštíví pozoruhodné měsíce rudé planety, které se jmenují Phobos a Deimos, a bude sbírat vzorky prachu z jednoho z nich. Informovala o tom agentura Reuters.

Japonsko chce prozkoumat měsíce rudé planetyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Výzkumná kosmická loď Martian Moon Exploration (MMX) vstoupí na stálou oběžnou dráhu, aby pozorovala oba měsíce po dobu jednoho roku. Využívat přitom bude neutronový a gama paprskový spektrometr k určení složení těchto těles, oznámila japonská vesmírná agentura JAXA.

Loď MMX rovněž přistane na objektu Phobos a vyšle na něj menší vozítko. Svým ramenem na sběr vzorků se rover pak zavrtá ve vrstvě prachu do hloubky dvou centimetrů, kde bude sbírat vzorky prachu o hmotnosti 10 gramů.

Jeden měsíc zanikne

Hlavními cíli mise je prozkoumat původ těchto dvou měsíců, najít důkazy o tom, že na nich bývala přítomna voda a změřit intenzitu slapových sil, které za 30 až 50 milionů let Phobos roztrhnou, jak vědci očekávají.

Americká mise na Mars bude pátrat po mikrobech. Využije speciální laser

Věda a školy

„Pointa je, že Phobos se pomalu přibližuje k Marsu, takže někdy v budoucnu přesáhne Rocheovu mez a bude gravitačním napětím rozerván na kusy. Kolem Marsu poté zřejmě vznikne prstenec a část měsíce se zřítí na povrch planety, kde udělá velké množství kráterů,“ vysvětlil pro Novinky Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který se specializuje zejména na projevy sopečné činnosti právě na marsovském povrchu.

Slapová síla je druhotný efekt gravitační síly. Když se totiž těleso ocitne pod vlivem gravitace jiného, gravitační zrychlení na bližší a vzdálenější straně se může značně lišit. To vede k pokřivení tvaru tělesa, aniž by se nejprve měnil jeho objem.
Rocheova mez je teoretická hranice vzdálenosti, pod níž je jedno těleso, držené pohromadě pouze vlastní gravitací, roztrženo vlivem slapových sil druhého tělesa. Pojmenovaná je podle francouzského astronoma Édouarda Rocheho, který ji teoreticky odvodil v roce 1848.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám